Кламер БГ - Новини: Без допълнителни мерки срещу "Омикрон" засега, затягат граничния контрол

Без допълнителни мерки срещу "Омикрон" засега, затягат граничния контрол

Коронавирус

|
Вт, 04 Ян 2022г. 14:30ч.
Без допълнителни мерки срещу "Омикрон" засега, затягат граничния контрол

Без допълнителни мерки срещу

Към настоящия момент не се предвижда въвеждането на допълнителни ограничения на прага на поредната вълна от новия вариант на коронавируса "Омикрон". Ще бъде засилен контролът по отношение влизащите в страната граждани. Това стана ясно във вторник след среща между ръководството на здравното министерство и експертните съвети по епидемиология, инфекциозни болести и вирусология.

Освен това здравният министър проф. Асена Сербезова сформира пандемичен комитет в здравното ведомство, чиято задача е да анализира и координира дейностите по изпълнение и контрол на въведените в страната противоепидемични мерки. Комитетът ще бъде ръководен от замесникът й доц. Георги Йорданов. В комитета влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

След проведени консултации с ръководствата на експертните съвети по епидемиология, инфекциозни болести и вирусология е било взето решение да продължи активното наблюдение на епидемичната ситуация. Кунчев подчерта, че в зависимост от различните показатели е готов да предложи актуализация на противоепидемичните мерки.

Към настоящия момент, обаче, не се предвижда въвеждането на допълнителни ограничения, с изключение на увеличаване контрола по отношение влизащите в страната граждани, посочи главният държавен здравен инспектор.

Предстои да бъде актуализирана заповедта за влизане в страната, като лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в "червената зона", освен сертификат за ваксинация или преболедуване, следва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България, а в противен случай ще подлежат на 10-дневна карантина.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви във вторник, че Столичната община ще засили контрола по спазването на действащите противоепидемични мерки заради увеличението на болните от Covid-19. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Фандъкова допълни, че общинските болници са в повишена готовност за прием на пациенти.

По-късно днес ще има заседание на Софийския оперативен щаб за борба с коронавируса, на което ще бъде обсъдена темата за разпространението на инфекцията.

mediapool.bg