Кламер БГ - Новини: Коронавирусът в Европа: Словения и Румъния ще ползват AstraZeneca на общо основание

Коронавирусът в Европа: Словения и Румъния ще ползват AstraZeneca на общо основание

Коронавирус

|
Вт, 13 Апр 2021г. 16:38ч.
Коронавирусът в Европа: Словения и Румъния ще ползват AstraZeneca на общо основание

Словения отменя ограниченията за употреба на ваксината на AstraZeneca срещу коронавирус и с нея в бъдеще ще се имунизират всички, независимо от възраст и пол, с изключение само на особено уязвимите хронично болни.

Словенската държавна телевизия съобщи снощи, че правителството е приело това решение по предложение на експертите от научния съвет за Covid-19. Съветът се е ръководил от мнението на Европейската агенция по лекарствата, която миналата седмица след анализ отново потвърди, че тази ваксина е сигурна и ефикасна и че ползата от нея далеч надхвърля евентуалния риск.

И след това становище на Европейската агенция по лекарствата, отделни членки на ЕС запазиха или въведоха нови ограничения за използването на тази ваксина, а Словения през последните седмици я прилагаше само за имунизация на хора от 60 до 65 години.

В бъдеще ваксината на AstraZeneca ще бъде използвана за всички групи граждани, освен за хронично болни, а тези, които откажат имунизация с нея, когато им дойде редът, ще трябва да продължат да чакат, защото ще бъдат поставяни в края на списъка на чакащите, съобщават словенските медии.

Румънската телевизия Диджи 24 съобщава, че всеки, който иска да се ваксинира с препарата на AstraZeneca, може да го направи и без предварително записване. Циркуляр на Националния комитет за ваксинация позволява на центровете за имунизация да ваксинират всички желаещи, които се явят.

Решението е било взето по предложение на координаторите на ваксинационните центрове, които казват, че пунктовете са празни, а персоналът там стои напразно, отбелязва Диджи 24. Всеки, който желае да се ваксинира с AstraZeneca, може да го направи само срещу документ за самоличност. Ако в конкретен ваксинационен център има предварително записани за имунизация хора, то те ще имат приоритет пред явилите се без насрочена ваксинация, уточнява телевизията.

На 8 април координаторът на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица каза, че Румъния ще продължи да прилага ваксината на AstraZeneca за всички възрастови категории. Заради противоречията, свързани с тази ваксина, броят на желаещите да се имунизират с нея в Румъния намаля, посочва Диджи 24.

Румънският премиер Флорин Къцу заяви, че от днес капацитетът за ваксинация в страната е достигнал 115 000 души дневно, съобщава частната телевизия.

"Обещахме и го направихме. От днес капацитетът за ваксинация е 115 000 души дневно", написа Къцу на страницата си във Фейсбук. Премиерът насърчи румънците да се ваксинират, "защото това е единственият начин да се отървем от пандемията".

"За колкото е възможно по-бързо връщане към нормалността е необходимо общо усилие. Само ако участваме всички, ако сме отговорни и продължим да спазваме здравните мерки, е възможно да си върнем живота от преди пандемията", написа Флорин Къцу във Фейсбук.

По данни на Националния комитет за координация на ваксинацията, от началото на кампанията по имунизация в Румъния са ваксинирани 2 326 484 души, от които 1 435 730 са получили и двете дози, отбелязва Диджи 24.

Същевременно пък Ирландия стана поредната европейска страна, ограничила употребата на ваксината на AstraZeneca, предаде Ройтерс. Властите препоръчаха препаратът на британско-шведската компания да бъде използван само при хора над 60-годишна възраст.

Онези под 60-годишна възраст в страната, които вече са получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, ще трябва да почакат 16, а не 12 седмици, за втората инжекция.

Близо 20 процента от пълнолетните ирландци са получили поне една доза ваксина, а около 8 на сто са напълно ваксинирани. Правителството си е поставило за цел най-малко 80 процента от пълнолетните да са получили поне една доза до края на юни, а 70 на сто да са напълно ваксинирани месец по-късно.

Третият локдаун в Ирландия за последната година понижи броя на новите случаи на коронавирус в страната от един от най-високите в света през януари до един от най-ниските в Европа сега, отбелязва Ройтерс. Вчера здравните власти съобщиха за 385 нови заразени.

Испания първоначално ще даде приоритет на хората на възраст между 70 и 79 години при използването на ваксината на белгийската компания Janssen, подразделение на американската Johnson & Johnson. Очаква се първата партида с еднодозовия препарат, която се състои от 300 хиляди бройки, да пристигне в страната утре сутринта.

След бавното начало на ваксинационната кампания Испания заложи на осезаемо увеличение на доставките през второто тримесечие на годината, за да може да изпълни задачата, която си е поставила, а именно - до юли да е имунизирала половината си население, отбелязва Ройтерс. Правителството очаква 87 милиона ваксинни дози между април и септември. Обемите на доставките през второто тримесечие се очаква да надвишат 3,5 пъти тези през първото.

При положение че повечето обитатели на домовете за възрастни и медици на първа линия в Испания са напълно ваксинирани, а 90 процента от хората над 80 години са получили първа доза, следващият приоритет е възрастовата група между 70 и 79 години. Напредъкът на ваксинацията е особено важен предвид факта, че разпространението на коронавируса в страната отново се засили. В петък двуседмичната заболеваемост в Испания беше 182 случая на 100 000 души население - увеличение с около 50 процента за три седмици, макар и доста под пика от 900 през януари.

Великобритания обяви, че вече е предложила първа доза ваксина на всички свои граждани над 50 години, предаде Ройтерс. Това означава, че страната е изпълнила целта си да осигури до 15 април ваксини за всички девет най-приоритетни групи. Великобритания е на едно от първите места в света по темпове на ваксинационната кампания, като е изпреварена само от Израел по дял от населението с поне една поставена доза.

Премиерът Борис Джонсън приветства постигането на целта. В изявление той обясни, че новият приоритет пред неговото правителство е да успее да предложи ваксина на всички пълнолетни британци до края на юли.

Вчера британското правителство съобщи, че през последното денонощие близо 70 хиляди души са получили първа доза ваксина, а почти 190 хиляди - втора. Така Великобритания, с население от около 66 милиона души, е на път да премине днес прага от 40 милиона човека с поне една поставена доза. От тях над 7,6 милиона души вече са получили и двете необходими дози. Страната продължава широката употреба на ваксината на AstraZeneca.

На фона на бързия напредък на ваксинационната кампания, Великобритания е на път да отвори отново своята икономика, като някои ограничителни мерки бяха отменени вчера. Само 13 човека, дали през последните 28 дни положителна проба за коронавирус, са починали за изминалите 24 часа. През предходното денонощие броят на смъртните случаи бе още по-нисък - седем.

Германският кабинет одобри нов набор от национални правила за борба с коронавируса, които ще заменят мерките на ниво провинции, съобщи ДПА. Законопроектът, наричан "аварийна спирачка", включва въвеждане на местен вечерен час и затваряне на магазини, ако заболеваемостта в даден регион се повиши прекалено много.

Той обаче предстои да бъде одобрен от парламента, където правителството се надява да го прокара по бързата процедура. Въпросът за налагането в Германия на общонационални правила за борба срещу коронавируса е спорен. Тя е федерална държава, което значи, че отделните провинции могат до голяма степен сами да решават кога и как да се борят с местни огнища на заразата.

Ройтерс уточнява, че германското правителство ще поиска само временно тези допълнителни правомощия, за срок до 30 юни. Осигуряването им следва да стане чрез изменение в Закона за защита от заразни болести

Германската канцлерка Ангела Меркел приветства "важното и спешно решение" на правителството й, предаде ДПА. Така наречената "аварийна спирачка" ще означава край на разминаванията в политиките на 16-те германски федерални провинции и ще се задейства автоматично, когато броят на заразените в даден район стане твърде висок, каза тя.

Седемдневната степен на заразяване на национално ниво в Германия нарасна до 140,9 днес, като в последните 24 часа е съобщено за нови 294 смъртни случаи.

Меркел каза, че решението й да поиска от парламента временни правомощия, които позволяват на правителството й да налага национални коронавирусни затваряния е необходимо за овладяването на третата вълна на пандемията в Германия, предаде Ройтерс.

"За да се подобри положението, трябва да спрем третата вълна, да я разбием и обърнем и мерките за борба с пандемията трябва да са по-строги", каза Меркел на пресконференция, след като правителството й одобри законопроект за въвеждане на национална "аварийна спирачка", ако броят на новозаразените надхвърли 100 на 100 000 жители в даден район или град три поредни дни в една седмица.

Австрийската столица удължава локдауна до 2 май. Дотогава остават затворени магазините и услугите. Училищата отварят малко по-рано - на 26 април. Решението е взето след разговори с експерти за положението в интензивните болнични отделения. Малко по-късно и Долна Австрия съобщи, че се присъединява към решението.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг обоснова непопулярните мерки с увеличаването на броя на пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение. Ръководителката на Долна Австрия Йохана Микъл-Лайтнер изтъкна същите аргументи.

Турция преживява най-тежкия период от началото на пандемията от новия коронавирус, каза снощи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа. Коджа посочи, че не по-малко от 80 процента от населението на страната живее в градове с много висок риск от заразяване с коронавируса. 85 процента от новите случаи се падат на по-заразния вариант на вируса, идентифициран първо във Великобритания.

Турция преживява трети пик на епидемията, а Истанбул - четвърти, заяви Коджа.

Турският здравен министър съобщи за предстоящи доставки през следващите месеци на ваксини на различни производители, както и че научният съвет за коронавируса ще препоръча затягане на мерките в страната срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че сега Турция е на четвърто място по брой нови случаи на коронавирус. В събота здравните власти съобщиха за 56 хиляди нови заразени за едно денонощие - пет пъти повече в сравнение с началото на миналия месец, когато президентът Реджеп Тайип Ердоган смекчи социалните ограничения, обявявайки период на "контролирана нормализация".

mediapool.bg