Кламер БГ - Новини: Колони от камиони чакат на границата между Германия и Чехия

Колони от камиони чакат на границата между Германия и Чехия

Коронавирус

|
Пон, 15 Фев 2021г. 11:35ч.
Колони от камиони чакат на границата между Германия и Чехия

Опашки, простиращи се на няколко километра, се образуваха на чешките пътища, водещи към границата с Германия, след като Берлин обяви съседната страна за рискова зона заради нов вариант на коронавируса и въведе отново проверки за преминаващите. На магистрала Е55/Д8 между Прага и Дрезден опашката от камиони тази сутрин достигаше до град Усти над Лабем. Полицията спираше шофьорите, преди да им позволи да влязат в тунела, предаде ДПА На магистрала Е50/Д5, водеща към Нюрнберг, опашката от камиони достигна над 20 км, по данни на пътната администрация.

Вчера Германия въведе забрана за влизане от Чехия и от австрийската провинция Тирол поради опасения за пренасяне през границата на по-заразни варианти на коронавируса. Изключение се прави за ключови работници, които трябва да преминават през границите, включително шофьорите на камиони, както и за германски граждани и хора с разрешително за пребиваване. Те трябва да се регистрират онлайн и да представят на границата отрицателен тест за коронавирус, направен преди най-много 48 часа. В отговор на забраната чешките власти подобриха капацитета си за извършване на тестове в регионите край границата, отбелязва ДПА.

Чехия е ключова част от веригата за доставки на много германски фирми. Някои производители на автомобили вече предупредиха, че ограниченията може отново да доведат до спиране на работата на заводите.

mediapool.bg