Кламер БГ - Новини: Чешкото правителство настоява извънредното положение да бъде продължено

Чешкото правителство настоява извънредното положение да бъде продължено

Коронавирус

|
Пон, 15 Фев 2021г. 11:44ч.
Чешкото правителство настоява извънредното положение да бъде продължено

Чешкото правителство отново настоя за удължаване с още две седмици на извънредното положение, за да може ефективно да се бори с една от най-тежките коронавирусни епидемии в Европа, предаде Асошиейтед прес.

С решението си то влиза в противоречие с долната камара на парламента, която преди дни отхвърли искане на кабинета да бъде продължен срокът на извънредното положение. То дава на изпълнителната власт извънредни правомощия да налага строги мерки в цялата страна и да ограничава права на хората, отбелязва АП.

Според някои юристи и политици обаче този ход на управляващите е в нарушение на конституцията.

Срокът на сегашното извънредно положение изтече в неделя. Правителството би могло да използва и други законови възможности, за да върне някои от мерките, но не всички.

Това означава, че от днес част от ограниченията като затварянето на ресторантите вероятно ще отпаднат, същото се отнася и за вечерния час и забраната да се събират повече от двама души на едно място.

Правителството предупреди, че това може да влоши епидемичната обстановка и да предизвика срив на здравната система.

Решението на правителството беше взето по искане на ръководителите на всички 14 области на Чехия. Те посочват, че не разполагат с достатъчно правомощия да се борят с епидемията.

Епидемичната обстановка в Чехия се изостри заради разпространението на британския щам на коронавируса.

За последното денонощие са отчетени 5118 нови случая, което е с 3664 по-малко от предишния ден, но при по-малко направени тестове, съобщи чешкото здравно министерство.

То допълни, че за изминалите 24 часа положителни са 32,29 процента от направените проби. Общият брой на регистрираните случаи на заразяване в Чехия от началото на пандемията е 1 088 009 при население от около 10,71 милиона души, а на починалите - 18 143.

В болница са 5456 болни, от които 1086 са в тежко състояние.

mediapool.bg