Кламер БГ - Новини: Италия ще тества задължително пристигащите от Хърватия, Гърция, Малта и Испания

Италия ще тества задължително пристигащите от Хърватия, Гърция, Малта и Испания

Коронавирус

|
Четв, 13 Авг 2020г. 15:14ч.
Италия ще тества задължително пристигащите от Хърватия, Гърция, Малта и Испания

До 7 септември Италия ще тества задължително за коронавируса всички пристигащи от Хърватия, Гърция, Малта и Испания. Това предвижда подписана нова наредба, която освен това забранява влизането в страната на хора, идващи от Колумбия, предаде Франс прес.

"Трябва да действаме все така предпазливо, за да защитим резултатите, получени през последните месеци с цената на лишения за всички", коментира министърът на здравеопазването Роберто Сперанца в комюнике след съвещание с регионалните власти.

Пристигащите с въздушен, морски транспорт или на сухопътната граница разполагат с голям избор: могат да представят удостоверение за тест, направен не по-рано от три дни преди влизането, да се подложат на бърз тест на място или да се задължат да минат на изследване през следващите два дни, като изчакат дотогава в самоизолация.

Всеки, дори без да е развил симптоми, трябва да извести за връщането си в Италия местните здравни власти.

Освен Колумбия, току-що включена в списъка на рисковите страни, Италия вече затвори преди границите си за пътници от Косово, Сърбия, Черна гора, Босна, Северна Македония и Молдова. Пристигащите от България и Румъния трябва да останат под карантина и медицинско наблюдение.

Не се приемат в Италия и лица, пребивавали през последните две седмици в Армения, Бахрейн, Бангладеш, Бразилия, Чили, Кувейт, Оман, Панама, Перу и Доминиканската република - с изключение на някои постоянно пребиваващи в Италия.

Редица италиански региони наложиха през последните дни едностранни ограничения на пътниците от някои страни, преценени като рискови. Новата правителствена наредба цели да уеднакви тези практики, пояснява АФП.

mediapool.bg