Кламер БГ - Новини: И Русия се готви за отбрана от коронавируса

И Русия се готви за отбрана от коронавируса

Коронавирус

|
Пон, 23 Март 2020г. 15:02ч.
И Русия се готви за отбрана от коронавируса

Всички региони на Руската федерация са поставени в готовност за развитие на коронавирусна епидемия в страната. Препоръчано им е да действат по модела, приложен в Москва, съобщават в понеделник руските медии.

Засега Москва не обявява извънредна ситуация - силовите структури са получили указания само да проверят готовността за това и да проведат учения. Правителството, явно разтревожено от повишената готовност на фирмите за съкращения на персонала, възложи на трудовото и правното министерство да предотвратява необосновани и превантивни уволнения с извънпланови проверки, посочва "Комерсант".

През последното денонощие броят на случаите на заразени с коронавирус в Русия е нараснал до 438 души, съобщи руският премиер Михаил Мишустин, цитиран от ТАСС.

"В Русия ситуацията се развива не толкова остро, както в други, особено европейски страни. За едно денонощие са регистрирани 71 нови случая, а 17 души са оздравели, от общо 438 заразени", каза премиерът по време на среща с вицепремиерите.

Възрастните хора в Москва - или под карантинавкъщи, или на вилата

Кметът на Москва Сергей Собянин нареди днес хората над 65-годишна възраст и болните или да не излизат навън, или да се изнесат на вилите си, за да бъде ограничено разпространението на Ковид-19.

"От 26 март до 14 април московчаните над 65 години и хронично болните (...) се препоръчва да стоят под карантина по домовете си", заяви той в комюнике на своя сайт. "Най-добре обаче, ако имате възможност, идете на вилата си, още повече че в близките дни се очаква по-топло време", препоръча кметът.

"Ако работите, моля ви да не ходите на работа с изключение само на ръководните кадри и служителите, чието присъствие е жизнено необходимо за дейността на предприятията, учрежденията и др.", добави Собянин.

За останалите се препоръчва да работят дистанционно, да излязат в платен отпуск или да бъдат настанени в болница, посочи кметът.

Властите отправят молба възрастните и болните, поставени под карантина, да не посещават "никакви обществени места" и да ходят по магазини и аптеки "само при нужда".

Като обезщетение московското кметство предвижда да отпусне помощи от по 4000 рубли (близо 46 евро), платими на два пъти.

Мнозина жители на Русия, прехвърлили възрастта за пенсия, са принудени да работят, тъй като пенсиите са твърде ниски. Неотдавнашна, силно критикувана реформа постепенно ще увеличи пенсионната възраст за мъжете от 60 на 65 години, а за жените - от 55 на 60, напомня АФП.

Путин не планирал да работи дистанционно въпреки вируса

На фона на наложените на възрастните хора в Москва мерки дойде съобщението на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че засега руският президент Владимир Путин няма планове да започне да работи дистанционно.

"Засега не се предвижда никаква работа от дистанция за президента. Работният график продължава", подчерта говорителят в отговор на журналистически въпрос.

Президентът обаче така или иначе живее в изолирана и охранявана резиденция с осигурени доставки и със сигурност движението и контактите му са строго контролирани.

Богаташи изкупиха апарати за обдишване

В Русия рязко нарасна търсенето на апарати за изкуствена белодробна вентилация заради богаташите, започнали масово да ги изкупуват заради разпространението на коронавируса, пише "Москоу таймс".

В момента запасите от апарати за обдишване са привършили, заявяват ресорните компании, а някои дори правят списъци на чакащите клиенти за 8 месеца напред. Събеседник на "Труд" споделя, че семейството му е успяло да купи едно устройство, но се надява да намери още две. Един апарат струвал към 1,8 милиона рубли (над 23 000 долара по официалния курс, б. ред.).

По-рано московският неврохирург Алексей Кашчеев съобщи, че богати хора в Русия оборудват за себе си лични ВИП-реанимации заради вирусния риск и търсят консултации от лекари каква техника да купят.

mediapool.bg