Кламер БГ - Новини: Дефицитът на дезинфектанти и маски в аптеките скоро ще бъде преодолян

Дефицитът на дезинфектанти и маски в аптеките скоро ще бъде преодолян

Коронавирус

|
Пон, 23 Март 2020г. 17:16ч.
Дефицитът на дезинфектанти и маски в аптеките скоро ще бъде преодолян

Ситуацията с дезинфектантите в аптеките вече се нормализира, а до десетина дни ще има и маски. Пазарът беше буквално взривен от свръхтърсенето заради извънредната ситуация в глобален мащаб около коронавируса и му трябваше известно време за да се пренастрои, което вече започва да се случва. Така че цените ще се регулират по естествен път, а не чрез проверки и неизпълними мерки срещу спекулата. Това коментира пред Mediapool Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки и притежател на веригата "Ремедиум".

По думите му започналите масирани проверки в аптеките не откриват нарушения, но в същото време бавят и пречат на работата на фармацевтите в тази извънредна ситуация.

Дезинфектанти и маски скоро ще има, а цените ще спаднат

"Започва да се нормализира ситуацията с дезинфектантите. Повече фирми започват да произвеждат, започва да има конкуренция. И това съвсем естествено ще свали цените. Много фирми, които никога не са се занимавали с това, започват да произвеждат. Чувам се с много колеги и вече почти всички имат заредени дезинфектанти на най-различни цени и в най-различни разфасовки. Аз дори започвам да отказвам дезинфектанти, особено когато са скъпи. На мен ми предлагаха сега дезинфектант за 17 лв., което е скъпо. За 400 мл. в момента една цена от 8-9 лева е нормална. А преди кризата нормалната цена беше наполовина и дори под половината", обяснява Костов. Той посочва, че аптеките са много зависими от цената, на която купуват продуктите и затова е глупаво да се смята, че причината за надутите цени е крайният продавач.

Той коментира, че извадените 100 хил. литра спирт от държавни резерв не са голямо количество и ако ги има на пазара могат да бъдат изразходвани за два-три дни. "В момента чист спирт на пазара няма. Има обаче много спиртоварни фабрики, които произвеждат спирт в България и ние по принцип произвеждаме много спирт, включително за алкохолната индустрия. Аз съм сигурен, че ще се навакса дефицитът. Просто са нужни десетина дни, за да се навакса с дезинфектантите и да се произведат достатъчни количества и цените им ще започнат да падат. И ще започнат да се отделят и количества спирт за продажба, защото те в момента се използват основно за дезинфектантни", каза Костов.

Той посочи, че отпадането на текстовете срещу спекулата в Закона за извънредното положение е правилно, защото аптеките нямаше да могат да продават определени стоки на фиксираните в него цени. "Маска, която сме продавали за 7 ст., а сега струва 1.50 по обективни причини, като направиш средно аритметично се получава цена, на която не може да бъде купена. И става въпрос за международни цени, не за български", казва Костов. Той обаче допълва, че в момента аптеките са започнали да получават оферти за маски от Китай, САЩ и Индия. "Така че за маските също ще се нормализират нещата до десетина дни", уверен е той.

"Китай пуснаха износа и големи производители започнаха да работят . Освен това и българските фирми се активизираха. Даже имаме няколко вида маски", каза Костов.

По думите му с рестрикции в ценообразуването и проверки по аптеките работата не става: "Когато има огромен дефицит и търсенето надвишава предлагането, има увеличение на цените. И обратното. И съвсем скоро ще има нормализация. С маските ситуацията беше много интересна, защото в нормални условия маски в аптеките изобщо не се търсят - продаваме по няколко кутии на седмица в аптеката. И съответно производството е настроено на такова търсене. И просто при това свръхтърсене нямаше кой да произведе тези маски. Просто защото това не е нормално търсене. Само на Италия й трябват 90 млн. маски месечно. Но, слава богу, нещата се пренастройват с времето", коментира той.

13 души проверяващи в аптеката в момент на социална изолация

Костов каза, че макар проверяващите да са коректни, започналите масови проверки в ситуация на извънредно положение, силно затруднява работата на фармацевтите. По информация на Българския фармацевтичен съюз 2-3 аптеки са затворили след извършените проверки и то не защото са били санкционирани, а защото нямат капацитет да работят и да изпълняват едновременно направените предписания.

"Доколкото знам няма санкционирани аптеки. Проверяващите откриват дребни нарушения, чисто оперативни, несвързани със ситуацията в момента. Не са свързани със спекула или ощетяване правата на потребители, а по-скоро дали се води дневник за рецептите и такива неща. Наистина времето за тези проверки е адски неподходящо и аз не знам как не го разбират това нещо. Ние сме свикнали да ни правят проверки и нас ни проверяват често. Но обикновено идват по един-двама души от институция, свършват си работата и си тръгват. Сега идват между 8 и 13 души, което за мен е абсолютно ненужно", разказа Костов.

Той коментира, че макар вече да са проверени над 100 аптеки в страната и не са открити съществени нарушения, те продължават: "Ходят, търсят дезинфектанти по складовете, виждат че няма и продължават да ходят и да търсят някакви дезинфектанти дето ги няма. В интерес на истината колегите казват, че проверяващите се държат много коректно, не се заяждат и си вършат професионално работата. Ние нямаме претенции към самите проверяващи, а към това защо го правят толкова масирано. Нека си правят проверките, както са ги правили преди".

"Много сме натоварени в момента и фармацевтът трябва да затвори за да се занимава с проверката. Разправя се за това колко дезинфектанта има. Проблемът не е в това, че аптеките крият дезинфектанти. Просто пазарът беше буквално взривен от огромното търсене. Спирт, опаковки, всичко свърши. И се стигна дотам колеги да дават обяснения защо са си запазили 4-5 опаковки дезинфектанти за лична употреба в аптеката. А те работят с пари, клиенти, лекарства", разказа Костов.

По думите му неговите колеги са много коректни в тази ситуация, дори с риск за живота си. "Защото както видяхте вече има заразен фармацевт, което е още едно потвърждение за голямата опасност, на която са подложени", коментира той. Той коментира, че аптеките не търсят бърза печалба, защото разчитат да запазят клиентите си в дългосрочен план.

Спиртът поскъпнал двойно и оттам - дезинфектантите

Според него не може да се говори за спекула. Костов казва, че поскъпване има, но само на хигиенните материали като маски, дезинфектанти и ръкавици, но не и на лекарствата, които по принцип са си с фиксирани цени.

"Имаше поскъпване на маски, дезинфектанти и ръкавици – санитарните материали. Драстично е поскъпването и за това не са виновни аптеките. Цената е повишена по цялата верига от производителя, през дистрибутора и накрая – аптеката. И проверките също го показват. Ние работим с много производители, дори такива, които произвеждат тинктури и всички казват, че цената на спирта е двойна. А той е основен компонент. В един дезинфектант има над 60% спирт. Като се вдигне цената на спирта, естествено, че ще се вдигне и цената на дезинфектанта", коментира Костов. По думите му обаче вече започва да се нормализира пазарът.

Различните институции си противоречат за рецептите и аптеките са по средата

Костов заяви, че в момента искането на рецепти в аптеките сама затруднява излишно работата, защото пациентите не могат да ходят при личните си лекари, а в същото време трябва да се лекуват. Освен това различните институции, спускат различни директиви, които си противоречат, а аптеките се оказват между чука и наковалнята.

"В момента от една страна НЗОК, която смята рецептата за финансово отчетен-документ не иска рецепта, за да се облекчи отпускането на лекарства за хронично болни, от друга страна на хората им се казва да не ходят пред кабинетите на лекарите и не могат да си вземат рецепта, а в същото време проверяващите искат рецепти", коментира той. Костов посочи, че в момента никой в Западна Европа не обикаля по аптеките да ги проверява, защото ситуацията е форсмажорна.

Истеричното пазаруване в аптеките е спряло

По думите му ситуацията в аптеките в момента е спокойна, защото хората си седят вкъщи.

"Положението няма нищо общо с предната седмица. Пикът беше миналия петък, когато съобщиха за извънредното положение. И всички хора се струпаха по аптеките, защото се изплашиха. Същите тези хора ги имаше и по другите магазини", заяви Костов.

По думите му в момента няма дефицит на лекарства и аптеките са добре зарадени, а относно изчерпаните противогрипни продукти преди две седмици, той заяви, че изкупуването е съвпаднало с грипната вълна и че предишни години също се е случвало.

mediapool.bg