Кламер БГ - Новини: За колективен имунитет трябва да се ваксинират по няколко десетки хиляди дневно

За колективен имунитет трябва да се ваксинират по няколко десетки хиляди дневно

Коронавирус

|
Пон, 12 Апр 2021г. 15:45ч.
За колективен имунитет трябва да се ваксинират по няколко десетки хиляди дневно

Придобиване на колективен имунитет до май е амбициозна програма и не е невъзможно да бъде постигнато, но за целта трябва да се ваксинират по няколко десетки хиляди души на ден. Това коментира клиничният имунолог проф. Марияна Мурджева, която е член на ваксинационния щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив. "Това може да стане първо, ако имаме достатъчно количество ваксини, които са планирани по заявка и са доставени навреме. Второто условие е свързано със сериозно ваксиниране от порядъка на няколко десетки хиляди души на ден. Това е възможно при добра организация", каза проф. Мурджева в понеделник пред бТВ.

За сравнение за последното денонощие у нас са поставени едва 1600 дози, а през изминалата седмица средно дневно се ваксинират малко под 10 000 души. В последните дни имунизацията с AstraZeneca e почти спряла и се поставят основно от другите две ваксини – на Pfizer/BioNTech и Moderna.

На този фон преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че е възможно колективен имунитет да бъде постигнат още през май вместо в края на лятото, каквито бяха по-рано обявените намерения на здравните власти. Към момента са поставени общо 572 662 дози, с което 7.7% от населението е обхванато с поне една доза. С две дози са обхванати 113 253 души или 1.9% при средно за ЕС 16.5% с първа доза и 6.8% с втора. В това отношение страната ни е в най-изоставаща позиция в ЕС заедно с Латвия.

Мурджева смята, че за изграждането на колективен имунитет ще е нужна около година, считано от декември 2020 г., когато започнаха първите доставки на ваксини у нас. Тя обаче допълни, че до момента не сме получавали регулярно договорените количества ваксини и след очакваното увеличение в доставките процесът по имунизация може да се "отпуши".

Мурджева припомни, че във втората половина на април у нас се очаква да пристигнат над милион и половина дози от препарата на Pfizer/BioNTech.

Тя обясни, че времето за мунния отговор варира при различните ваксини. За ваксината на Pfizer/BioNtech срокът е около 30-35 дни. За ваксината на Moderna изграждането на имунен отговор е между 35-40 дни. При AstraZeneca имунитетът се изгражда 13-14 седмици след първата доза.

При преболедувалите имунитет се установява 15-20 дни след началото на инфекцията, като пикът се достига на втория или третия месец. Става въпрос както за антитела, така и за клетъчен имунитет. Засега има категорични данни, че имунният отговор след преболедуване трае от 6 до 8 месеца. Такива са очакванията за продължителност на имунитета и след ваксинация, а е възможно и да е малко повече, каза тя.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев, който беше избран за депутат от "Демократична България" коментира в понеделник пред БНР, че с настоящия темп на ваксинация колективният имунитет няма да се случи скоро, защото позволяваме на вируса да се размножава и променя. "Нужно е масирано, много по-бързо ваксиниране на хора, които искат да бъдат имунизирани", категоричен бе той. За целта обаче е нужно достатъчно количество ваксини и желаещи да се ваксинират.

Относно разхлабването на мерките, което започва от днес, д-р Александър Симидчиев уточни, че неговият подход би бил "малко по-устойчиво поведение", защото промените в броя на болните нагоре или надолу трябва да се проследява в по-устойчива тенденция.

Почти 800 човека са в интензивно отделение, а над 10 хиляди са хоспитализираните – това са параметри, които говорят, че здравната система все още е напрегната, даде пример Симидчиев и подчерта, че регистрираните случаи са само върхът на айсберга.

Александър Симидчиев е привърженик на стратегията "Covid нула" – изличаването изцяло на пандемията на територията на България. "Стратегия, която се базира на това да прекратим епидемията, а не да играем на пинг-понг", обясни той.

mediapool.bg