Кламер БГ - Новини: Потвърдените случаи с коронавирус у нас станаха 531 (обновена)

Потвърдените случаи с коронавирус у нас станаха 531 (обновена)

Коронавирус

|
Нед, 05 Апр 2020г. 23:42ч.
Потвърдените случаи с коронавирус у нас станаха 531 (обновена)

Потвърдените случаи на Covid-19 у нас станаха 531 по данни наНационалния оперативен щаб към 17 часа в неделя. През деня са доказани още 9 нови случая, като пет от тях са в София, един в Смолян, един в Благоевград, един в СтараЗагора и един в Хасково. Лабораториите продължават да обработват нови проби, се посочва в съобщението на Министерството на здравеопазването.

210 са лицата с потвърден Covid-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 22-ма са пациентите, които са в интензивни отделения и клиники.

Излекувани и изписани от лечебни заведения са 37 души.

Броят на починалите е вече 20. Още сутринта от Националния оперативен щаб съобщиха за 49-годишен мъж, хоспитализиран в тежко състояние в "Пирогов", което е наложило да бъде интубиран, но по-късно е издъхнал. По-късно днес две жени - на 75 г. и на 60 г., с потвърден Covid-19, са починали в "Пирогов". Пациентката на 75 г. е страдала от придружаващи заболявания, сред които хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/ и артериална хипертония. Жената на 60 г. е страдала от чернодробна недостатъчност, артериална хипертония и исхемична болест на сърцето. И двете пациентки са били поставени на апаратна вентилация.

По-рано в неделя, на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щабq генерал-майор Венцислав Мутафчийски съобщи, че за предходното денонощие у нас са потвърдени 24 нови случая на зараза с коронавирус. В този период са направени тестове на около 400 души.

Десет от тези 24 пациенти са приети в болница. 13 от новите случаи са в София, от тях в "Пирогов" са настанени трима души, в "Александровска" - 1, и във Втора градска болница - 1. В Бургас има

17-годишен носител на заразата. В Стара Загора новите случаи са 3 - лекар на 35 години, майка и син, който се е върнал от Англия.В Перник заразените са двама мъже на 34 и 39 години, в Сливен две жени на 32 и 62 години са приети в болница. В Русе пациентът е мъж на 21 години с леки оплаквания, завърнал се от Англия. По един случай има в Пловдив – мъж на 64 години,и в Кърджали –мъж на 71 години. Няма нова засегната област за изминалото денонощие.

Последният установен с коронавирус в Бургаско 17-годишен ученик е син и контактен на заразен от Карнобат. Ученикът е имал 9 контактни, 7 от които са негови съученици и връстници. На тях им е наложена 14-дневна карантина, а на него самия 28-дневна. Това съобщи в неделя директорът на РЗИ-Бургас

д-р Георги Паздеров. 17-годишното момче от Карнобат, вчера е съобщило за оплаквания. Ученикът не е настанен в болница.

Общо сред заразените мъжете са 299 (57%), а жените - 223 (43%). Най-младият пациент е на 1 година, най-възрастният - на 86 години. Средната възраст възраст е 65 години.

Девет са засега откритите случаи на коронавирус сред служители на МВР, от които нито един не е хоспитализиран. В армията има два случая, от които единият е по-тежък. Съмненията за двама военнослужещи, върнати от Косово, не са се потвърдили.

Медиците с положителни проби са 23-ма. В момента се правят тестове в "Бърза помощ" в София поради установен случай, съобщиха от Оперативния щаб.

Венцислав Мутафчийски посочи, че около 30 процента са заразените, свързани с някакво пътуване в чужбина, но не става въпрос само за работа, а и за прибиране от ски курорти в Европа. Но вече доста от случаите, които се появяват, нямат нищо общо с този път на заразяване.

Профилактика за заболяване, което няма лечение, е много трудно да се препоръча, каза ген. Мутафчийски. По думите му единствените мерки, които доказано дават резултат, са физическото дистанциране и изолацията.

Проф. Тодор Кантарджиев посочи, че фокус за тестване трябва да бъдат всички болестни прояви на медицински персонал, независимо дали са общопрактикуващи лекари, медицински сестри, както и в болниците. Трябва да се изследват и всички първи прояви на заболяваване в затворени работещи колективи, както и при пневмонии, особено двустранни.

Досега у нас са направени общо 15 899 теста за коронавирус

Общо 15 899 теста за Covid-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването в неделя.

Първите тестове започнаха да се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинската академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна лаборатория на 28 януари е направено първото изследване, а във ВМА първият тест за новия коронавирус е извършен на 2 февруари т.г.

Тестовете са направени в лабораториите както следва: в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ - 5037, във Военномедицинската академия - 2767 и 1250 бързи, в Стара Загора - 1400, в болница "Токуда" - 470, в Бургас - 300, във Варна - 825, в УМБАЛ "Софиямед" - 750, и в лаборатория "РАМУС" - 3100.

mediapool.bg