Кламер БГ - Новини: Парламентът заседава извънредно заради мерките в извънредното положение

Парламентът заседава извънредно заради мерките в извънредното положение

Коронавирус

|
Пон, 06 Апр 2020г. 08:00ч.
Парламентът заседава извънредно заради мерките в извънредното положение

Народното събрание ще заседава извънредно в понеделник, за да гласува на второ четене актуализацията на държавния бюджет и промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

В началото на заседанието народните представители ще разгледат предложението на управляващите за замразяване на депутатските заплати, както и за спиране на партийните субсидии по време на извънредното положение.

Депутатите ще гласуват и новите текстове по мярката 60 на 40 за подкрепа на бизнеса. Според тях държавата ще плаща и осигуровките на работниците в засегнатите от кризата предприятия. За целта кабинетът предлагат формиране на бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на нов държавен дълг до 10 млрд. лв.

Туроператорите ще имат срок до 13 юни след изтичане на извънредното положение да започнат да възстановяват парите за неосъществени групови почивки, като това да става и с ваучери за 24 месеца.

Министърът на туризма Николина Ангелкова определи промяната като "животоспасяваща". Намалява се и глобата за разходка в парка на 300 лв. при първо нарушение.

При нарушаване на карантината глобата остава 5 хиляди лева.

Всички в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица ще имат възможността при необходимост в рамките на три месеца да получат безлихвени кредити в размер до 1 500 лева на месец.

Бе одобрено предложението на ВМРО държавата и общините да могат да намалят, или въобще да освободят от плащане на наеми фирми и физически лица, които ползват държавни и общински имоти.

mediapool.bg