Кламер БГ - Новини: Епидемията отново набира сили в балканските страни

Епидемията отново набира сили в балканските страни

Коронавирус

|
Пон, 29 Юни 2020г. 18:19ч.
Епидемията отново набира сили в балканските страни

До 15 часа местно време /16 часа българско/ в понеделник с коронавирус в Сърбия са заразени общо 14 288 души, само през последното денонощие - 242, при тествани 7150 души, съобщават сръбските медии. Тествани от началото на пандемията са общо 392 963 души. Активните случаи в момента са 1312, на респиратори са 36 пациенти. През последното денонощие са починали четирима души, с което общият им брой достигна 274.

В неделя в Сърбия бе регистриран най-голям брой нови случаи на коронавирус от края на април - 254.

Сред заразените има и членове на правителството, включително министъра на отбраната Александър Вулин и директора на службата за Косово Марко Джурич, а председателката на парламента Мая Гойкович е хоспитализирана с положителен тест за коронавирус.

Сръбският кризисен щаб за борба с коронавируса въведе нови ограничения заради резкия скок на броя на заразените в страната. Дария Кисич-Тепавчевич от щаба съобщи днес по националната телевизия РТС, че от утре в 6 часа местно време в Белград ще бъде задължително носенето на маски не само в градския транспорт, но и във всички затворени помещения.

Тя каза, че щабът е разглеждал и възможността за ограничаване на броя на хората, събиращи се на открито или в затворени помещения, както и затваряне на ресторантите, но засега тези ограничения не са приети.

Доктор Кисич-Тепавчевич призова да се спазва дистанция от минимум 1 метър и редовно да се мият ръцете.

Президентът на Албания Илир Мета поиска спешна сериозна, отговорна дългосрочна стратегия за справяне с коронавируса. Необходима ни е конкретна дългосрочна стратегия, а не спорадична и медийна, за да се справим и да поставим под контрол разпространението на тази пандемия, която сериозно застрашава здравето и живота на гражданите, написа Мета във Фейсбук след тревожното нарастване на броя на заразените с коронавирус и особено на починалите.

Президентът смята, че трябва да има по-интензивна комуникация със страните в региона и в ЕС, както и със СЗО, за съгласуване на действията и за размяна на информации в реално време, за изготвянето на стратегия, която да осигури по-сигурен и по-бърз изход от пандемията.

Според оповестените днес данни от министерството на здравеопазването в Тирана през последното денонощие в Албания са регистрирани 64 случая на заразени, с което общият им брой достигна 2466 души. Починали са трима души или общо 58 от началото на пандемията.

Още 269 случая на заразяване с новия коронавирус са установени в Румъния през последните 24 часа, с което общият брой на случаите нарасна на 26 582, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Групата за стратегическа комуникация. В интензивни отделения се намират в момента 210 пациенти.

Броят на смъртните случаи с потвърдена коронавирусна инфекция нараснаха с 22 през последните 24 часа до 1634, съобщава още Аджерпрес. Починали са 12 мъже и 10 жени на възраст между 50 и над 80 години, като всички те са имали придружаващи заболявания. На национално равнище до момента са обработени 699 688 теста. Излекуваните от Ковид-19 в Румъния са 18 912 души.

Двама души, инфектирани с новия коронавирус, починаха в Черна гора в неделя и са първите жертви на втората вълна на епидемията в страната, която започна преди две седмици с внасяне на вируса от Сърбия, предаде Хина. Общият брой на заразените с новия коронавирус в Черна гора към момента е 157 души, съобщиха властите.

Вирусът се появи отново в средата на юни, след като в продължение на месец и половина в страната нямаше никакви случай на коронавирус. Той бе внесен от черногорски граждани, които отишли в Белград за футболен мач, който е бил гледан от 25 000 души.

mediapool.bg