Кламер БГ - Новини: Държавата подсилва капацитета на болниците за лечение на Covid-19

Държавата подсилва капацитета на болниците за лечение на Covid-19

Коронавирус

|
Вт, 30 Юни 2020г. 16:29ч.
Държавата подсилва капацитета на болниците за лечение на Covid-19

Премиерът и Националния оперативен щаб обсъдиха подсилване капацитета на болниците за посрещането на увеличаващия се брой болни с коронавирус във вторник, когато бяха регистрирани нови 140 случая на Covid-19 при направени рекорден брой 4 525 PCR теста и нови 10 заразени медици.

На съвещанието премиерът и щабът са обсъдили подсилването на болниците с интензивни легла, както и запасяването с предпазни средства. Правителството и щабът продължават да следват стратегията си, че сегашните мерки няма да бъдат затягани, а ще се разчита на спазването им като се засили контролът. В краен случай при масово неспазване на мерките властите си запазват правото да прибегнат до затягането им. Междувременно системата се подготвя да поеме повече болни.

Борисов: Презапасете се с облекла, маски и очила

"Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно", заръча премиерът Борисов. Той разпореди на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за лечение на коронавирус, за да имат болниците достатъчно финансиране.

Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма.

"Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине", коментира Борисов. В тази ситуация според Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките. Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски също се съгласи, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците.

Пациентите в болница растат, но критично болните са под пика през май

Във вторник броят на хората в болница достигна рекордните от началото на епидемията 434 души, нарастват и пациентите в тежко състояние, които са вече 31 души. Въпреки това, критично болните остават много по-малко спрямо април и май, когато те бяха между 40 и 50 души .

Сега около 20% от активните в момента случаи са в болница, а под 2% са в интензивни отделения.

Болните са далеч под обявения от властите капацитет

Броят на болните в страната също така е значително под обявения от властите капацитет от болнични легла.

По данни от края на април София разполага с 433 действащи легла за наблюдение на пациенти в неусложнено състояние и 167 легла за пациенти в критично състояние в интензивни клинки и отделения. Според заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 27 март болниците в София и страната разполагат дори с по-голям брой легла, като се добавят и резервите. Според нея общо в страната болниците разполагат със 7391 легла (във вътрешни, пулмологични, инфекциозни отделения) за лечение на по-леките и с 1324 легла в анестезиологичните отделения за лечение на тежките случаи с Covid-19.

И в момента здравните власти твърдят, че повечето новооткрити болни са с леки и дори без симптоми и излизат при проследяването на веригата с контактни лица на вече установените случаи.

Освен това в момента болните с коронавирус се поемат от по-малко на брой болници, отколкото през април и май, когато всички болници бяха задължени да поддържат Covid отделения, дори и частните.

Тревожна обаче остава тенденцията на нарастване на заразените медици, която може да извади от строя цели болнични звена, каквито примери имаше през април и май.

Почти половината нови случаи са от огнището в Смолян

Във вторник бяха регистрирани нови 140 случая на Covid-19 при направени рекорден брой 4 525 PCR теста за изминалото денонощие.

Почти половината от новите случаи (60) са от Смолян, където преди ден беше открито огнище в завод за автомобилни части. Другите градове с повече установени случаи са София – 21; Пазарджик - 9; Пловдив - 7; Шумен – 8. Новите случаи в Кюстендил, където епидемията се разраства в последните седмици, са едва 4.

Нови 10 случая на заразени медици, 4 починали

Общо потвърдените до момента случаи на коронавирус у нас са 4831, а активните в момента - 2026. Излекуваните са 2582, като 74 са от последните 24 часа.

В болница са настанени 434 пациенти. 31 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Нови 10 случая на заразен медицински персонал са регистрирани през последното денонощие, с което общият брой на засегнатите медици става 404 души.

От новите 10 случая 2 са при лекари, 5 - при медицински сестри, 2 - при санитари и 1 - при друг медицински персонал.

223 са вече починалите. Четири от случаите са от последните 24 часа. Починали са мъж на 54 г. с диабет, астма и сърдечно заболяване, мъж на 72 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване, жена на 69 г. с диабет и сърдечно заболяване и жена на 64 г. с диабет и сърдечно заболяване.

Кунчев: До седмица успяваме да ограничим огнищата

Същевременно главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев отново заяви, че стратегията на властите е насочена към бързо ограничаване на новооткритите огнища и контрол над противоепидемичните мерки.

"Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището. От 140 положителни днес близо 60 са от Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме", каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в сряда пред БНТ. Eдва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то каквито не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница, каза той.

Кунчев обясни, че повечето тестове, които в момента се правят са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Според доц. Кунчев в момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.

Относно случаите на заразени в Смолян работници, той каза, че в момента здравните инспектори са се фокусирали върху предприятието. По думите му чешкият собственик е създал много добри условия. "Ние проверихме всичко, което трябва да бъде направено, е направено", каза доц. Кунчев.

"Не трябва да изключваме тези контакти, които правим извън работата, дори идеални да са условията, да са по-нарядко работниците, да има дезинфектанти, да работят на закритите пространства с маски, оказа се, че те най-тясно контактуват по време на почивките - обедната почивка, след това при транспорта, затова правилно са спрели този начин на придвижване", посочи главният здравен инспектор.

Главният здравен инспектор изрази надежда, че при рязкото повишаване на температурите ще имаме самоограничаване на коронавируса, но не бива да се допуснат масирани отделни огнища с много заразени.

Ще глобяваме докато се научат

"Като експерти можем да кажем кои мерки са ефективни, но не можем да наложим на никого нищо, ако на човек не му пука и се държи неадекватно. Така той създава риск за себе си и за обществото. Масово хората спазват мерките, но проблемът е главно при младите хора, които имат самочувствие и липса на страх, но трябва да мислим и за другите. Този, който спазва мерките, спазва и трите "Д"-та, но този, който не спазва, не спазва нищо и тук идва контролът. Ще налагаме глоби, докато ги научим да се държат както трябва", посочи Кунчев.

По отношение на провеждането на футболните мачове главният здравен инспектор каза: "Наказания за неспазване на мерките по стадионите има за организаторите на футболните мероприятия. Ако хората не спазват правилата, капацитетът няма значение.

Искаме да не пречим на нормалния живот и хората да могат да бъдат на стадионите, но ако хората не спазват мерките, ще ни принудят да върнем мерки, които не са желани от никого".

mediapool.bg