Кламер БГ - Новини: Експерт: Редовното реваксиниране е бъдещето в борбата срещу Covid-19

Експерт: Редовното реваксиниране е бъдещето в борбата срещу Covid-19

Коронавирус

|
Пон, 15 Март 2021г. 13:22ч.
Експерт: Редовното реваксиниране е бъдещето в борбата срещу Covid-19

Редовното имунизиране с бустер на ваксините срещу новия коронавирус ще е необходимо заради мутациите, които го правят по-заразен и способен да заобикаля човешкия имунитет, каза за Ройтерс ръководителката на програмата за секвениране на генома на новия коронавирус във Великобритания.

Новият коронавирус, който отне живота на 2,65 милиона души по света след появата си в Китай в края на 2019 г., мутира средно веднъж на всеки две седмици, по-бавно от вирусите на грипа и на СПИН, но достатъчно, за да се налага промяна във ваксините.

Проф. Шарън Пийкок, ръководител на консорциума COG-UK, секвенирал половината от всички засечени по света геноми на новия коронавирус, казва, че е нужно международно сътрудничество в борбата на "котка и мишка" с Covid-19.

"Трябва да разберем, че винаги ще трябва да приемаме усилващи "бустер" дози, имунитетът към коронавируса не трае вечно", каза тя пред Ройтерс.

"Вече променяме ваксините, за да се справяме с еволюцията на вируса - има налагащи се варианти, които комбинират увеличената преносимост на вируса и способността му частично да заобикаля нашия имунен отговор", добави тя.

Пийкок е убедена, че редовните ваксинации като при грипа ще са нужни, за да се справим с бъдещите варианти на коронавируса, но ваксините трябва да се създават и поставят своевременно.

Консорциумът COG-UK, създаден преди година от преподавателката в Кембридж проф. Пийкок с помощта на британското правителство, обединява здравните власти и академични институции за изследване на генома на новия коронавирус. Днес това е центърът на познанието за новия коронавирус - секвенирани са 346 713 генома на вируса от общо 709 000 генома, секвенирани в световен мащаб.

В института "Уелкъм Сенгър" в Кембридж стотици учени, мнозина от тях докторанти, мнозина, работещи доброволно, някои от тях слушайки хеви метъл или електропоп, работят по седем дни в седмицата, за да установят и след това изследват постоянно нарастващото родословно дърво на новия коронавирус.

В института са секвенирани повече от половината от всички изследвани във Великобритания геноми на вируса, след анализа на проби от 19 милиона писиар теста за година. В COG-UK се секвенират около 30 000 генома седмично, повече, отколкото се изследваха в цялата страна за година.

Под специално наблюдение са три основни варианта на коронавируса - първият, идентифициран във Великобритания - B.1.1.7, бразилският, известен още като Р1 и южноафриканският B.1.351.

Пийкок казва, че най-много я тревожи B.1.351. "Той се разпространява повече, но и има и промяна в генната мутация, която наричаме E484K и която се свързва с намален имунитет", казва Пийкок.

"Едно от нещата, на които ме научи този вирус, е , че редовно ми се случва да греша - трябва да съм смирена пред лицето на един вирус, за който все още знаем твърде малко. Възможно е да съществува вариант, който все още не сме открили", казва тя.

Според проф.Пийкок ще има пандемии и в бъдеще.

"Смятам за неизбежно да се появи друг вирус, който да предизвика тревога. Надявам се, че след уроците от тази глобална пандемия, ще сме по-добре подготвени, за да я засечем и ограничим", каза тя.

mediapool.bg