Кламер БГ - Новини: Германия отхвърли призива на ЕК да облекчи наложените ограничения по границите си

Германия отхвърли призива на ЕК да облекчи наложените ограничения по границите си

Коронавирус

|
Четв, 04 Март 2021г. 14:38ч.
Германия отхвърли призива на ЕК да облекчи наложените ограничения по границите си

Германия заяви, че ще запази последните ограничения по границите си, наложени с цел ограничаване на разпространението на новите щамове на коронавируса, отхвърляйки призивите на Европейската комисия, Австрия и Чехия, предаде Ройтерс.

Миналата седмица ЕК призова Германия и още пет страни да облекчат наложените едностранни ограничения на движението на хора и стоки, като заяви, че те са "стигнали прекалено далеч" и затрудняват функционирането на единния пазар. Но в писмо от 1 март германският представител в ЕС заявява, че "трябва да запазим мерките, наложени на вътрешните граници, в името на здравеопазването"

Миналият месец Германия наложи по-строги проверки по обикновено отворените граници с Чехия и Австрия. И в двете страни беше отбелязано рязко повишаване на броя на случаите на по-заразните щамове на коронавируса. На някои от граничните пунктове се появиха дълги опашки от камиони, които са очевиден пример за затрудненията,които изпитва ЕС в поддържането на общ подход за борба с епидемията, отбелязва Ройтерс.

Белгия, която беше порицана от ЕК заради забраната си на всички неналожителни пътувания в и извън страната, също отказа да облекчи наложените ограничения.

mediapool.bg