Кламер БГ - Новини: Коронавирусът в Европа: Германия удължава локдауна до 28 март

Коронавирусът в Европа: Германия удължава локдауна до 28 март

Коронавирус

|
Четв, 04 Март 2021г. 14:58ч.
Коронавирусът в Европа: Германия удължава локдауна до 28 март

Световната здравна организация заяви, че има активизиране на случаите на зараза с коронавируса в Централна и Източна Европа, както и увеличение на новите случаи на зараза в няколко западноевропейски страни, предаде Ройтерс.

Като цяло броят на новите случаи на зараза в Европа е нараснал миналата седмица с 9 процента, за да достигне малко над един милион души. Това слага край на тенденцията за намаляване на новите случаи на зараза в Европа, наблюдавана в продължение на шест седмици, посочи представителят на СЗО Ханс Клуге, предаде Франс прес.

Германия удължава ограниченията, наложени заради пандемията, с още три седмици - до 28 март, но ще облекчи някои от тях в районите с относително ниско разпространение на вируса, предаде Асошиейтед прес.

След близо 9 часа разговори в неделя германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те федерални провинции се договориха за мерки, които да балансират тревогите от въздействието на по-заразните варианти на вируса и увеличаващите се призиви за връщане към нормален живот.

Първите стъпки вече бяха направени: много от учениците в основните училища се върнаха към присъствени занятия миналата седмица. В понеделник фризьорските салони отвориха отново врати след затваряне от два месеца и половина.

Срокът на действащите ограничения изтичаше в неделя. Вчера Меркел и премиерите на федералните провинции, които имат правомощия да налагат и да отменят ограничения, очертаха план в няколко фази, който ще позволи по-нататъшно разхлабване на мерките. От следващата седмица ще отпаднат още ограничения и ще отворят магазаните в райони, които регистрират под 50 нови случая на 100 000 души население в седемдневен период, допълва ДПА. На по-късни етапи ще бъдат отворени терасите на ресторантите, музеите и спортните центрове.

"Това трябва да бъдат стъпки към отваряне, но в същото време стъпки, които не трябва да ни връщат назад", каза Ангела Меркел и отбеляза, че в Европа има много примери на драматично протичаща трета вълна на пандемията. Меркел обеща, че пролетта на 2021 г. няма да бъде като тази на 2020 г.

В регионите, в които разпространението на вируса е относително ниско, ще отворят магазините за стоки, които не са от първа необходимост, музеите и други учреждения при известни ограничения. Повечето магазини в Германия са затворени от 16 декември. Ресторантите, баровете, спортните и развлекателните центрове са затворени от 2 ноември, а на хотелите е разрешено да приемат само пътуващи по работа, припомня АП.

При последната среща на Меркел с премиерите на провинциите бе поставена цел за намаляване на броя на новите случаи до 35 на 100 000 души население за седемдневен период, преди да се мисли за разхлабване на ограниченията. Скоро обаче стана ясно, че тази цел е трудна за постигане, особено с разпространението на по-заразния британски вариант на вируса. През последните седмици броят на новите случаи за седемдневен период е над 60 на 100 000 души.

Решенията, одобрени в сряда, предвиждат повече възможности за отваряне на бизнеси в различни фази над целта от 35 случая на 100 000 души за седемдневен период. Решенията включват и механизъм на "спешна спирачка", който предвижда връщане към отменени ограничения, ако седмичният индекс на заразяване надхвърли 100 на 100 000 души население в три последователни дни.

В сряда институтът "Роберт Кох" съобщи, че анализ на близо 25 000 проби е установил наличие на британския вариант на вируса в около 46 процента, спрямо 22 процента преди две седмици.

През последните седмици броят на заразените и починалите от коронавирус в Германия намалява. Институтът "Роберт Кох" съобщи в сряда за нови 9019 случая през последното денонощие, с които общият брой на заразените нарасна на 2,46 милиона души. Смъртните случаи за денонощието бяха 418, с които броят на починалите с коронавирусна инфекция в Германия достигна 70 881.

Германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те федерални провинции решиха в сряда да увеличат интервала между първата и втората доза на ваксината срещу коронавируса, където е възможно, за да предложат ваксини на повече хора, предаде Ройтерс. По данни към 2 март, цитирани от Асошиейтед прес, 5,3 процента от населението на Германия е ваксинирано с първа доза на ваксината, а 2,7 процента - с двете дози.

В Германия независима комисия официално одобри използването на ваксината на компанията AstraZeneca при хора над 65-годишна възраст, съобщи днес министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Асошиейтед прес. Той каза, че решението е "добра новина за по-възрастните хора, които чакат за ваксинация. Те ще бъдат ваксинирани по-бързо."

Ново изследване не само потвърждава ефективността на ваксината, но и е установило, че ако интервалът между първата и втората доза е 12 седмици, тя е още по-ефикасна, отбеляза германското министерство на здравеопазването.

Чехия отправи молба за помощ към Германия и други европейски държави заради препълнените си болници с пациенти с коронавирус, предаде Асошиейтед прес. Чехия е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави в ЕС, в която броят на новите случаи постоянно нараства заради по-заразния британски вариант на вируса.

Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек заяви, че съседна Германия е предложила десетки легла за лечение на чешки пациенти. Той каза, че 19 от леглата са готови веднага да приемат пациенти. Швейцария е заявила готовност да поеме 20 пациенти от Чехия, включително транспорта им, съобщи още Хамачек. С Полша се водят разговори за още около 200 легла.

Във вторник Чехия съобщи за нови 16 642 случая - четвъртият най-висок брой новозаразени в страната от началото на пандемията. Рекордните над 8000 пациенти с коронавирус се нуждаят от хоспитализация.

Няколко болници в западната част на страната, която е близо до границата с Германия, в централна Чехия около столицата Прага и в Пардубицка област, източно от Прага, не могат да приемат повече пациенти и нуждаещите се от хоспитализация бяха транспортирани в други болници в страната. Към момента не е ясно кога може да стане прехвърлянето на пациенти от Чехия в чужбина, отбелязва АП.

Министърът на здравеопазването Ян Блатни каза, че правителството е одобрило план за мобилизация на лекари от доболничната помощ. "Трябва да мобилизираме всичките си ресурси", каза здравният министър и определи ситуацията като "критична".

Една от последните мерки на правителството е масово тестване на работещите в частни фирми. Компаниите с над 250 работници започнаха масовите тестове вчера, а в петък ще се включат и фирмите с най-малко 50 служители. Министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек каза, че се планира същата мярка и за бюджетните служители.

Броят на новите случаи за период от 14 дни в Чехия достигна 1120 на 100 000 души население, сочат данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. В страната с 10,7 милиона жители са потвърдени близо 1,3 милиона заразени и почти 21 000 души, починали с коронавирусна инфекция.

Чехия и Словакия, които са подложени на огромен натиск от пандемията от коронавирус, ще получат по допълнителни 100 000 дози ваксина на Pfizer/BioNtech от своите партньори в ЕС, предаде ДПА. Чешката република е получила също предложение за заем от 100 000 дози ваксина от Франция и за по-малки количества от Израел и някои германски провинции.

В четирипартийната управляваща коалиция в Словакия настана смут, след като се разбра, че премиерът Игор Матович е заобиколил партньорите си и е поръчал доставка на руската ваксина Спутник V, съобщава Ройтерс. По-малкият коалиционен партньор "За люди" (За хората) заплаши да напусне коалицията, а партията "Свобода и солидарност" призова за промени в кабинета, съставен след изборите преди една година. След съседна Унгария, Словакия стана втората държава от Европейския съюз, купила Спутник V. Руската ваксина не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

Унгария ще затвори всички магазини, освен тези за хранителни стоки и аптеките, а началните училища ще преминат на дистанционно обучение заради бързото разпространение на вируса, заяви днес началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан, Гергей Гуяш, цитиран от Ройтерс.

Служителят заяви на правителствен брифинг, че властите ще удължат срока на действие на мерките за държавно подпомагане на икономическите сектори, които трябва да бъдат затворени, от 8 март до 22 март.

Унгария днес съобщи за 6278 новозаразени, което е най-високият им еднодневен брой за последните три месеца, предаде Ройтерс. Броят на починалите за един също рязко се е повишил до 152 души.

През май в Полша може да бъдат разхлабени ограниченията заради коронавируса предвид очаквания в края на март и началото на април пик на третата вълна от разпространението му. Това обяви днес полският здравен министър Адам Неджелски, предаде Ройтерс.

"Може би след [Великденските празници] ще може да вземем по-категорични решения за отслабване на рестрикциите, ако видим, че сме отминали пика на пандемията", каза министърът пред информационния портал "Виртуална полска" (WP.pl.).

Той съобщи, че хората, преболедували и придобили имунитет, ще получат само по една доза ваксина. "Това ще ускори темпото на ваксинацията", подчерта Неджелски. Полша, подобно на други страни в ЕС изпитва недостиг от ваксини поради забавяне на доставките. Затова правителството във Варшава се стреми да увеличи интервала между поставянето на първата и втората доза на ваксинираните лица.

Днес бе обявено, че за последните 24 часа в страната са били регистрирани 15 250 нови случая с коронвирус. Вчера този показател е възлизал на 15 698, най-голям прираст за денонощие от ноември насам.

Естония въведе от сряда нови ограничителни мерки, след като здравни експерти предупредиха за увеличение на разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА. От 3 март се забраняват събития на закрито, а културните и развлекателните центрове, които досега работеха с ограничения, ще трябва да затворят. Училищата в по-голямата си част продължават с дистанционното обучение, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. При събития на открито е разрешено да се събират до 10 души.

Ресторантите също ще останат отворени, но ще обслужват клиенти с 50 процента от капацитета си и ще затварят в 18,00 ч. Доставки за вкъщи ще могат да се изпълняват и след този час. От 6 март ресторантите ще обслужват клиенти само с 25 процента от капацитета си и само през делничните дни, реши правителството. Същите правила ще важат и за магазините, които предлагат продукти, които не са от първа необходимост. Супермаркетите остават отворени, но трябва да предприемат допълнителни хигиенни мерки.

Новите правила ще бъдат в сила до 28 март. Правителството оправда въвеждането на нови ограничения с нарастването на броя на заразените. Миналата седмица са регистрирани над 8000 нови случая, спрямо 5500 в предходната.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в момента Естония има най-високата степен на предаване на коронавируса сред европейските държави. В страна с население от 1,3 милиона души почти 70 000 са се заразили, а 615 са починали от усложнения.

Същевременно Литва продължи предпазливо да разхлабва ограниченията, наложени заради пандемията, след като броят на новите случаи продължи да намалява, съобщава още ДПА. От събота ще бъде разрешено членове на две домакинства да се срещат навън, а спортните и развлекателни дейности в групи до 5 човека отново ще бъдат разрешени. Този уикенд в Литва ще бъдат отворени музеите на открито, природните паркове, зоологическите градини и други дейности навън. Посетителите обаче ще бъдат ограничавани в групи до пет човека или две семейства. Библиотеките също ще могат да приемат отново посетители, а автошколите ще възобновят практическите занимания.

През декември Литва въведе локдаун с вечерен час и ограничения в контактуването, които спомогнаха за подобряване на ситуацията и правителството започна да разхлабва ограниченията в средата на февруари. Литва, чието население е почти 3 милиона души, е регистрирала над 200 000 заразени и близо 3300 смъртни случая, свързани с коронавирусната инфекция.

Всички жители на тиролската община Швац в Австрия, в която са регистрирани особено много заразени с южноафриканската мутация на коронавируса, ще бъдат ваксинирани, ако желаят това, с ваксината на Pfizer/BioNtech. При излизане от общината всички възрастни ще са длъжни да представят отрицателен ПСР-тест не по-стар от 72 часа или антигенен тест не по-стар от 48 часа.

"Това е нашият шанс да унищожим вируса в община Швац", заяви канцлерът Себастиян Курц. Проектът ще бъде наблюдаван от австрийски учени и учени от други държави, резултатите ще бъдат обобщени в научно изследване. Ваксинирането на населението над 16 години ще бъде извършено през втората седмица на март. За целта са отпуснати 100 000 дози от квотата на провинция Тирол.

Забраната за напускане на общината без отрицателен тест ще влезе в сила най-вероятно на 10 март, едновременно с началото на имунизационната акция. Тази мярка ще се прилага в продължение на две седмици. В момента все още е в сила забраната за напускане на провинция Тирол без отрицателен тест за коронавирус.

Италианските здравни власти дадоха зелена светлина на ваксиниране само с една доза за хора, които вече са прекарали коронавирусната зараза, предаде АНСА. Съответното разпореждане дойде от италианското министерство на здравеопазването, след като в подкрепа на идеята се обявиха Италианската агенция за лекарствата и Висшият съвет по здравеопазване. Предполага се, че прекаралите болестта вече имат известен изграден имунитет и една доза от ваксините ще им е достатъчна.

Същевременно в Италия започнаха изпитанията върху хора на втора ваксина местно производство, пише в. "Република". Продуктът е разработен от компанията Такис. Очаква се изпитанията с нея да приключат през есента. В Италия вече се изпитва ваксината на биотехнологичната компания Рей Тера. При продукта на Такис обаче ваксината се поставя не с обикновена инжекция, а с инструмент, приличащ на пистолет, с който се извършва така наречената електропорация. Едва след края на изпитанията ще стане ясно дали е нужна една или две дози от тази ваксина. Продуктът на Такис обаче може да се съхранява при обикновена хладилна температура.

mediapool.bg