Кламер БГ - Новини: Германия и Швейцария помагат на френския град Мюлуз да се справи с коронавируса

Германия и Швейцария помагат на френския град Мюлуз да се справи с коронавируса

Коронавирус

|
Вт, 24 Март 2020г. 16:50ч.
Германия и Швейцария помагат на френския град Мюлуз да се справи с коронавируса

Мюлуз е пограничен град в Източна Франция, за който в продължение на два века Франция и Германия са воювали помежду си. Днес обаче ужасите, през които тази 110 000-на общност преминава заради новото огнище на коронавируса, разпалват необичайна солидарност, предава във вторник Асошиейтед прес.

Докато много европейски страни затварят границите си, за да спрат марша на пандемията, а някои членки на Европейския съюз дори връщат граничните проверки, три германски провинции отвориха болниците си за пациенти от Източна Франция. Болниците в съседна Швейцария направиха същото.

Регионът Гранд Ест сега е епицентърът на епидемията във Франция, която е трета по брой на жертви от вируса в Европа след Италия и Испания. За кризата там до голяма степен може да се каже, че води началото си от продължило с дни евангелистко църковно събиране в Мюлуз в края на февруари, на което присъствали стотици хора.

Ужасната дан, която взема вирусът тук, се онагледява от факта, че местният вестник в Мюлуз е трябвало да добави допълнителни страници за некролози с оглед на увеличаващия се брой на смъртните случаи вследствие на коронавируса - същото се наложи да правят и местни издания в някои райони на Италия. Във Франция към неделния ден единствено в региона на Париж имаше повече потвърдени случаи от Гранд Ест, но столичният регион има и над два пъти по-голямо население.

"Всеки ден при нас пристигат между осем и 12 души. Не знаем какво да правим", каза д-р Патрик Фогт, общопрактикуващ лекар в болницата в Мюлуз, който си спомни за една смяна от само преди две седмици. Тогава той отговарял на спешния телефон в града, а обажданията за респираторни проблеми валели едно след друго.

В Германия провинциите Саарланд, Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг предложиха свободните си болнични легла, за да лекуват френски пациенти.

Говорителят на областното здравно министерство в Баден-Вюртемберг заяви, че федералната провинция "естествено, ще опита да помогне на съседите от Франция", а властите поискаха от всички болници със свободен капацитет да приемат френски пациенти, нуждаещи се от апарати за обдишване.

Макар и в Германия да има много повече потвърдени случаи на вируса от Франция, там има много по-малко смъртни случаи: 123 по данни на Университета "Джонс Хопкинс" при 860 във Франция.

Сцените от тези дни в района на Мюлуз тъжно напомнят за най-кървавите моменти от турбулентното историческо минало на този пограничен район. През Френско-пруската война от 19 в., както и по време на двете световни войни през 20 век. тук се водят ожесточени боеве. Сред причините за тези конфликти са и острите териториални спорове за тукашната област Елзас, която в наши дни влиза в състава на Гранд Ест.

По време на Първата световна война именно този град става арена на откриващата атака на Франция срещу Германия през 1914 г., в рамките на Битката за Мюлуз, а през Втората световна война в района на града отново има кървави битки и горящи села, при боевете между германските и американските войски.

Според представители на местните здравни органи Гранд Ест изпреварва с около една седмица останалата част на Франция по степен на заразяване: към вчерашния ден регионът по данни на френското правителство е отчел около 4300 случая при население от 5,5 милиона души. За сравнение в региона на Париж, който е с население от над 12 млн. души, потвърдените случаи на вирусна инфекция са към 6200.

Този анализ звучи като сериозно предупреждение към 67-милионна Франция, която вече е подложена на драстична карантина, че най-лошото може тепърва да предстои.

Освен предложената помощ от чужбина Мюлуз привлече и вниманието на френския президент Еманюел Макрон, който нареди там да бъде разгърната полева болница за лечение на болните.

В разполагането й участват около 50 войници. Самата болница по принцип е оборудвана за хирургически операции в зони на бойни действия, но тя ще бъде преустроена, за да лекува пациенти с коронавирус. Болницата включва пет палатки, с по шест легла във всяка.

Тя ще бъде обслужвана от около 100 души военномедицински персонал като анестезиолози, медицински сестри и санитари.

Като безпрецедентна мярка в мирно време френската армия започна също така да евакуира пациенти в критично състояние с коронавирус от източните райони.

В събота имаше ново прехвърляне с военни самолети на пациенти, хоспитализирани в Мюлуз. Първото беше извършено миналата седмица.

"Епидемията е в разгара си. Вирусът продължава да се разпространява. Продължават да пристигат пациенти в сериозно състояние", каза Фогт, лекарят от Мюлуз. "Засега няма никакви обнадеждаващи признаци", добави той пред Асошиейтед прес.

mediapool.bg