Кламер БГ - Новини: СЗО: 84 на сто от новите случаи на коронавирус са в Европа и САЩ

СЗО: 84 на сто от новите случаи на коронавирус са в Европа и САЩ

Коронавирус

|
Вт, 24 Март 2020г. 21:22ч.
СЗО: 84 на сто от новите случаи на коронавирус са в Европа и САЩ

Разпространението на заразата с коронавирус по света се ускорява, обяви Световната здравна организация (СЗО) във вторник. По данни на организацията по обед броят на регистрираните заразени по света е бил близо 340 хиляди, а на починалите - над 14 500.

През последните 24 часа 84 на сто от новите случаи са в Европа и САЩ, като в момента се наблюдава "много голямо ускорение" в разпространяването на заразата с коронавирус в САЩ.

Същевременно епидемията затихва в Китай и Южна Корея и там повечето новорегистрирани случаи са вече "вносни".

Към момента в САЩ са потвърдени 46 000 души с коронавирус, но според експерти те са много повече. В понеделник за първи път само за ден броят на жертвите надмина 100 и починалите са общо над 500. Най-тежка е ситуацията в Ню Йорк, където са регистрирани над 13 000 случая, а 125 души са починали. Повече от една трета от населението на САЩ е под карантина.

Президентът Доналд Тръмп, който първоначално омаловажаваше опасността от епидемия, смени курса и предприе строги мерки. Вчера обаче той заяви, че обмисля да задейства отново американската икономика след края на 15-дневните ограничителни мерки, които изтичат идната седмица.

Здравните власти в Италия призоваха днес хората в страната "да не си правят илюзии" във връзка с намалелия брой нови болни от Ковид-19 на полуострова, регистриран вчера, и приканиха населението да спазва нормите за сигурност повече отвсякога.

Смъртните случаи вследствие на коронавируса в Италия станаха със 743 повече само за ден и вече са 6820, съобщи днес ръководителят на службата за гражданска защита, цитиран от Ройтерс. Това обръща тенденцията за спад от последните два дни, отбелязва агенцията.

След като в събота бе съобщено за 793-ма починали (най-големия брой за един ден, откакто на 21 февруари Италия обяви първите случаи), в неделя смъртните случаи бяха 650, а вчера 602.

Броят на заразените се е увеличил от 63 927 на 69 176 - с 8,2 процента, каквото беше увеличението и вчера. Хората, които са се възстановили напълно от болестта, днес са 8326, след като вчера са били 7432-ма. В интензивните отделения днес има 3396 души, при 3204-ма вчера.

Днес бе обявено, че бензиностанциите в Италия ще започнат постепенно да затварят заради епидемията. Трите организации, които управляват този бизнес, обявиха в комюнике, цитирано от Ройтерс, че не могат повече да гарантират нито необходимото равнище на безопасност за здравето на служителите си, нито икономическата целесъобразност на услугите, които предлагат. Първо от сряда вечер ще спрат работа бензиностанциите по автомагистралите, а след това постепенно ще затворят и останалите.

Темпът на разпространение на заразата се ускорява в Испания. Броят на новите случаи нарасна с 6600 през последното денонощие и достигна 39 673, съобщи здравното министерство. Починали са 514 пациенти, с което общият брой на жертвите достигна 2696. Регионът на Мадрид е най-засегнат от епидемията, с 12 352 заразени и 1535 смъртни случая.Около 5400 здравни работници са диагностицирани с вируса.

Франция от вторник е официално в "извънредно санитарно положение" за два месеца - режим, който предвижда изолация и други мерки, ограничаващи свободите. Новият режим предвижда мерки, ограничаващи свободата на движение, свободата на събиранията и свободата на предприемачеството. Нарушителите ще се наказват с глоби от 135 евро, 1500 евро в случай на рецидив в рамките на 15 дни, а при 4 нарушения до 30 дни след това - с глоба от 3700 евро и до шест месеца затвор.

Броят на потвърдените случаи на зараза с коронавируса в Нидерландия скочи с 811 - ръст от 17 процента от вчера, и достигна 5560. Има и 63 нови смъртни случая, с което общият им брой достигна 276.

Швейцария е поредната страна в Европа, която в отделен ден отчита по-малък брой на новозаразените. Потвърдените случаи са близо 9000, а починалите вследствие на заразата – 90. Броят на новите случаи е нараснал със 776, а на починалите с 20 за едно денонощие, което е по-малък ръст в сравнение с предишни дни. Федералната служба за обществено здраве обаче предупреди, че ще трябва да минат още няколко дни, за да се говори за стабилизиране на ситуацията или за тенденция".

През последното денонощие във Великобритания от коронавируса са починали рекордните 87 души и жертвите стават общо 422. Това е повишение от 26 процента за денонощие. Потвърдените случаи на заразяване са 8077 спрямо 6650 вчера - с 21 процента повече.

Експерти отбелязват, че този показател нараства по-бързо, отколкото в Италия на този етап на разпространяване на болестта.

Снощи премиерът Борис Джонсън обяви национална карантина, която ще продължи най-малко три седмици.

Китай и Южна Корея съобщават за увеличение на "вносните" случаи на коронавирус. Във вторник Китай съобщи за нов дневен рекорд - 74. С тях общият брой на "вносните" случаи достига 427.

Заразените от коронавируса, пристигнали в Южна Корея, нарасна от 47 на 67. Общият брой на заразените в страната се увеличи с едва 76 през изминалото денонощие. С тях общият брой надхвърли 9000. В понеделник беше регистриран най-ниският денонощен брой на заразените в Южна Корея от 25 февруари - 64. Досега в страната от Ковид-19 са починали 120 души.

Здравните власти на китайската провинция Хубей съобщиха, че от утре ще вдигнат ограниченията за влизане и излизане от провинцията с изключение на административния й център Ухан. Ограниченията за Ухан, който бе затворен на 23 януари, ще бъдат премахнати на 8 април.

В Ухан вчера бе съобщено за един смъртен случай от Ковид-19. Предишните пет дни в града нямаше нито един починал от болестта, съобщи Синхуа. В провинция Хубей вчера бяха отново отворени 115 туристически обекта.

Японското правителство планира възобновяване на дейността на училищата в страната от 1 април при изпълнение на редица условия, сред които активна вентилация на класните стаи и поддържане на физическа дистанция между учениците и учителите. В момента в Япония има над 1800 установени случаи на зараза, от които 712 са пътници от круизния кораб "Даймънд принсес". Смъртните случаи са 52. Новите случаи в Япония са около 40 души на денонощие.

Епидемията обаче продължава да се разраства в Иран. Днес страната съобщи за 122 нови смъртни случая, с което общият брой на починалите достигна 1934 души. Иран е една от най-засегнатите от коронавируса страни наред с Италия, Китай, Испания, а вече и САЩ. Според говорителя на иранското здравно министерство в страната са регистрирани 1762 нови случая на заразата за последното денонощие, което е рекорд (в абсолютна стойност) от началото на епидемията. Общо в Иран са потвърдени 24 811 случая на Ковид-19.

По официални данни в Русия има 495 случая на коронавирус и нито един починал. Това контрастира с бързото разпространяване на заразата из Европа, отбеляза Ройтерс.

Според някои експерти малкият брой потвърдени случаи се дължи на относително бавния темп на изследване с тестове на населението. Доскоро само една лаборатория в Новосибирск обработваше всички проби от цяла Русия и властите започнаха да разкриват още лаборатории и да увеличават броя на тестваните.

mediapool.bg