Кламер БГ - Новини: “Възраждане” иска референдум за зеления сертификат

“Възраждане” иска референдум за зеления сертификат

Коронавирус

|
Ср, 08 Дек 2021г. 10:09ч.
“Възраждане” иска референдум за зеления сертификат

снимка БГНЕС

Националнистите от "Възраждане” ще поискат провеждане на референдум за зеления сертификат, ако преди това парламентът не го отмени. Това обясни лидерът на партията Костадин Костадинов пред Нова тв.

“До края на седмицата ще внесем поправки в Закона за здравето. Предишното правителство направи така, че не парламентът, а министърът на здравеопазването и Министерството на здравеопазването решават дали да има ограничителни мерки. Ще искаме властта да се върне обратно в ръцете на народните представители. Ако това не се случи, ще поискаме и референдум за зеления сертификат”, поясни той.

Според Костадинов зеленият сертификат е антиконституционен, незаконен и дискриминационен документ.

"Самият факт, че неговият идеолог – г-н Стойчо Кацаров, заяви, че една институция може да решава сама за себе си, означава, че документът е незаконен. Той трябва да важи за всички по един и същ начин. Хората са принудени да се ваксинират. Моята майка си плаща два пъти в седмица за тест, за да ходи на работа”, каза той.

В чл.63 от Закона за здравето изрично са изброени правомощията на министъра на здравеопазването, които включват правомощия за налагане на всякакви ограничения, в това число върху придвижването на гражданите и допускането на чужденци на територията на страната.

В чл. 56 от конституцията се казва, че гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи, включително, че те са длъжни да опазват околната среда. В чл. 61 от конституцията се казва, че гражданите са длъжни да оказват съдействие на държавата и обществото в случай на природни и други бедствия при условия и по ред, определени със закон.

До този момент пандемията е причинила и съпричинила смъртта на близо 30 хиляди българи, което е 0.4% от населението на страната.

mediapool.bg