Кламер БГ - Новини: Две дози от ваксината на Pfizer дават частична защита срещу Омикрон

Две дози от ваксината на Pfizer дават частична защита срещу Омикрон

Коронавирус

|
Ср, 08 Дек 2021г. 11:20ч.
Две дози от ваксината на Pfizer дават частична защита срещу Омикрон

Две дози от ваксината на Pfizer дават частична защита срещу Омикрон

Ваксината на Pfizer/BioNTech дава частична защита срещу Омикрон, който е последната и предполагаемо най-заразната мутация на коронавируса досега. Това сочи изследване на Африканския институт за здравни изследвания в Дърбан, Южна Африка.

Нивата на ваксинално придобитите неутрализиращи антитела при хората с две дози от ваксинаата на Pfizer са близо 40 пъти по-малки, отколкото са при уханския вариант - т.нар. див вирус

Данните потвърждават, че Омикрон е способен да заобикаля ваксиналния имунитет, но не напълно, което е добрата новина.

Загубата на имунитет е сериозна, но не и пълна, коментира водещият изследовател на института Алекс Сигал. Хипотезата е, че реимунизацията най-вероятно ще намали риска от заразяване, особено от тежко протичане.

Изследванията на Африканския институт са правени с кръвен серум от хората с две дози от РНК-ваксината, както и с преболедували, които имат две дози от същата ваксина. Изследването логично е показало, че преболедувалите ваксинирани имат по-добра защита. Южна Африка не разполага с пациенти с бустерни дози.

"Хората, които нямат подсилваща доза, трябва да си сложат, а хората, които са били заразени, трябва да се ваксинират", казва Сигал.

Данните от Южна Африка показват, че рязкото увеличение на броя на заразените води до покачване на пациентите в болница, но не води до особен ръст на пациентите, които се нуждаят от кислород или поставяне на апаратна вентилация. Това дава поводи за оптмизъм, че мутацията на коронавируса е в посока на отслабване на неговата вирулентност.

mediapool.bg