Кламер БГ - Новини: Борисов връща задължителните маски

Борисов връща задължителните маски

Коронавирус

|
Съб, 11 Апр 2020г. 19:04ч.
Борисов връща задължителните маски

Носенето на маски на обществени места отново ще стане задължително, обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет в събота сутринта.

Борисов съобщи, че предстои нова заповед на здравния министър за това маските да бъдат задължителни, която да влезе в сила от полунощ и да е факт за утрешния празник Цветница, на който се очаква струпване на хора в църквите, след като правителството прецени църквите да останат отворени.

"Разпоредих на министъра на здравеопазването, трябва да задължим, който излиза на обществено място, без маска да не се движи, ако няма маска, може да си сложи шал", каза Борисов.

"Цял свят го въведоха. Ние една седмица дадохме като гратисен период", коментира Борисов относно въвеждането на задължителните маски.

На 30 март здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за задължително носене на маски, но още на следващия ден я отмени заради силното обществено недоволство от факта, че маските са дефицитна стока в аптеките. Тогава заповедта на Ананиев не конкретизираше каква да бъде маската, т.е. допускаше и носенето на текстилни маски.

Сега Борисов даде още по-широка опция: "В краен случай слагаш един шал и отиваш до магазина".

Маските ще са задължителни от 12 до 26 април

По-късно в събота здравният министър Кирил Ананиев издаде нова заповед за задължителното носене на маски на обществени места. Тя предвижда, че всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.). Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги. Със заповедта можете да се запознаете ТУК. Тя влиза в сила от 12 април и ще е в сила до 26 април, а не до 13 май, докогато беше удължено извънредното положение.

Веднъж да насмогнем, ще ги раздаваме и безплатно за бедните

Премиерът Борисов припомни, че са поръчани 1 млн. маски и отделно се произвеждат у нас . "Насмогнем ли на маски, финансовият министър има готовност да платим за тези, които нямат възможност и мисля, че и от дарителите вече много даряват маски. Най-трудното ни предстои. Под 1% се движим в момента. В тъгата си мога да кажа, че добрата новина е, че тези починали хора са все с тежки заболявания. Но ние имаме много такива хора в страната, рисковата група е много голяма и ако я изпуснем, да влязат всички в болницата, тогава ще понесем катастрофална щета", каза премиерът.

Владиката да затвори църквата е все едно Мутафчийски да затвори болниците

"Не може владиката да каже да се затварят църквите, разбирам това, защото все едно трябва да си хвърли калимявката, това е все едно проф. Мутафчийски да каже да не се ходи в болниците, а да се лекуваме при шамани", коментира Борисов относно решението на правителството да остави храмовете отворени за предстоящите празници.

Все пак премиерът призова хората да си останат вкъщи: "Да изкажем радостта си от Възкресението от домовете си. Затова, моля ви, който не умира да отиде в църква, да го направи. Убеден съм, че Господ ще ни чуе и ще ни разбере за това, че сме действали умно".

Той съобщи, че всички владици работят с областните ръководства на МВР, за да се създаде ред. "Определен брой хора, които биха могли да спазват дистанцията, задължително с маски, да отидат до църквата. Всичко останало, далеч преди подстъпите към манастирите, да бъде спирано, за да не се допусне струпване. Длъжни сме да го направим!", заяви Борисов.

Той припомни, че в другите страни са затворили църквите, но българското правителство заедно със Светия Синод са решили да заложат на дисциплината, вярата и самосъзнанието на българите.

Премиерът е приел предложението на вирусолога проф. Радка Аргирова с един PCR тест да се изследват "пулове" от 10-20 човека, като по този начин наличният ресурс от тестове ще стигне за повече хора.

mediapool.bg