Кламер БГ - Новини: Броят на жертвите от COVID-19 достигна 28

Броят на жертвите от COVID-19 достигна 28

Коронавирус

|
Съб, 11 Апр 2020г. 19:45ч.
Броят на жертвите от COVID-19 достигна 28

Още двама души са починали от коронавирус в България и общият брой на жертвите вече е 28, съобщиха от националния щаб.

В болница “Царица Йоанна – ИСУЛ“ е починала 73-годишна жена, която е била с прекаран инсулт. Страдала е и от диабет.

В УМБАЛ “Пълмед“, Пловдив, е починал 73-годишен мъж с установен Covid-19. Пациентът е хоспитализиран в лечебното заведение преди 8 дни, където е бил интубиран. Мъжът е страдал от артериална хипертония.

В събота са потвърдени още 13 нови случаи и така те стават общо 661.

10 oт новите случаи са в област София и 3 в област Кюстендил.

230 са лицата с потвърден Covid-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 35 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

371 от регистрираните у нас случаи на Covid-19 са на мъже и 290 на жени.

Проби ще се изследват с PCR по метода на пуловете

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев съобщи в събота, че всички 15 лаборатории у нас, които работят с PCR метода за диагностика на Covid-19, ще започнат прилагането на т.нар. метод на пуловете. С него с по-малко тестове могат да бъдат изследвани повече хора. Методът беше препоръчан също от вирусолога проф. Радка Аргирова.

"Когато процентът на положителните проби, които се изследват в една лаборатория, е нисък, се предприема така нареченият метод на пуловете. Ако трябва да изследваш 100 материала от болни, от които очакваш 5% да са положителни, всички по 5 материала ги събираш, изследваш. Когато в тези 5 материала имаш положителен материал, изследваш отделно петте, за да разбереш кой от тези 5 е болният. Един или двама най-много", обясни Кантарджиев.

Той каза, че проблемът при използването на този метод е в неговата чувствителност.

Той не може да бъде прилаган в случаите, когато пробите са взети в началото на заболяването и в тях има твърде малко вируси.

Американски институт прогнозира пик у нас след 2 седмици

Пикът на епидемията в България ще е след 2 седмици, прогнозира американският институт за медицински измервания и оценки, финансиран от Бил Гейтс.

Според изчисленията се очаква пикът да бъде на 24 април. Прогнозата е тогава необходимите болнични легла да са 349, а леглата в интензивни отделения - 87.

Институтът очаква тогава да бъде най-голям и броя на смъртните случаи у нас.

Прогнозата е да са 10 на ден.

Моделът на изчисление обаче допуска в някой от дните, дори преди пика, максималният допустим брой смъртни случаи да достигне и до 57.

Прогнозираният максимален брой смъртни случай за България, изчислен до 4 август, е 303-ма души.

mediapool.bg