Кламер БГ - Новини: Великобритания може да се окаже най-зле засегната от Covid-19 в Европа

Великобритания може да се окаже най-зле засегната от Covid-19 в Европа

Коронавирус

|
Нед, 12 Апр 2020г. 16:02ч.
Великобритания може да се окаже най-зле засегната от Covid-19 в Европа

Британският премиер Борис Джонсън е изписан от болница в неделя и ще продължи възстановяването си в резиденцията в Чекърс, но няма веднага да се върне на работа , съобщи негов говорител.

Междувременно един от водещите научни съветници на британското правителство прогнозира, че Великобритания може да се окаже страната с най-високо равнище на починали от коронавирус в Европа.

Проф. Джеръми Фарар, директор на Wellcome Trust и специалист по епидемиология в Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage), отбеляза, че количеството от близо 1000 починали на ден показва, че Великобритания е в сходна ситуация с най-лошо засегнатите от вируса европейски страни.

Запитан дали Великобритания може да се окаже най-силно засегната от коронавируса държава, той заяви пред Би Би Си: "Възможно е. Броят във Великобритания продължава да расте. Надявам се, че сме близо до намаляване и след седмица или две броят на хората, които се нуждаят от болница, да намалее. Но да, Великобритания със сигурност ще е една от най-лошо засегнатите, ако не и най-лошо засегната страна в Европа".

Проф. Фарар каза, че Германия до момента е успяла да задържи ниска смъртността от вируса заради "забележителния" мащаб на тестването, въведен още в ранната фаза и изолацията на хората, които са се заразили.

Борис Джонсън благодари на медиците, които го лекуват

Британският премиер Борис Джонсън, който тази седмица изкара три нощи в интензивното отделение на лондонска болница, благодари на болничния персонал за грижите, докато той все още се възстановява от респираторната болест Covid-19, причинена от новия коронавирус.

"Не мога да им благодаря достатъчно. Дължим им живота си", казва Джонсън в кратко изявление, публикувано късно в събота.

Джонсън, който е на 55 години, беше настанен в болница миналата неделя с висока температура, прекара три дни в интензивното отделение в болница "Сейнт Томас", след като здравето му се влоши.

Той бе преместен обратно в нормално отделение в четвъртък и в тази неделя бе изписан.

Според британски медии Джонсън е имал таблет в болницата, на който гледал филми като "Властелинът на пръстените" и обичал да решава судоку. Той е получил хиляди картички с пожелание за оздравяване от доброжелатели, а годеницата му Кари Симъндс му пишела всеки ден.

Неудобни въпроси

От една седмица външният министър на страната Доминик Рааб замества премиера и ръководи заседанията на кризисната правителствена група за пандемията. В отсъствието на Борис Джонсън министрите му са изправени пред неудобни въпроси като този дали тревожният ръст на починалите от коронавирус не се дължи на сравнително късната реакция на правителството, което въведе ограничителни мерки едва на 23 март, предаде Ройтрес.

Различните страни имат различни цикли от гледна точка на това къде се намират по отношение на разпространението на пандемията, коментира британският министър на бизнеса Алок Шарма в неделя пред Скай нюз, отговаряйки на въпрос защо броят на починалите в страната е толкова висок.

Здравният министър Мат Хенкок пък предположи пред Би Би Си, че Великобритания е надминала Италия по брой на починалите за един ден, тъй като има по-голямо население. Населението на Великобритания е 66 млн. души, а на Италия – 60 милиона.

Запитан защо Германия, чието население и около 83 милиона, има много по-ниски нива, той отвърна, че ситуацията в Германия е нещо, което той разглежда много.

Министрите твърдят, че правителството е предприело правилните стъпки в правилното време, ръководейки се от съветите на учените.

Лекарите и медицинските сестри в страната се оплакват, че нямат достатъчно лични предпазни средства. Около 20 медици на първа линия са починали от заболяването след като са лекували пациенти с коронавирус.

Запитан дали ще се извини за това, че медици са загубили живота си поради липса на предпазни средства, министър Шарма заяви: "Аз казах, че съжалявам за загубата на всеки един живот в тази пандемия, но ние сме изправени пред безпрецедентна ситуация".

mediapool.bg