Кламер БГ - Новини: Болница отрича да е първоизточник на огнището в село Осина

Болница отрича да е първоизточник на огнището в село Осина

Коронавирус

|
Пон, 11 Май 2020г. 17:52ч.
Болница отрича да е първоизточник на огнището в село Осина

Столичната университетска болница "Свети Иван Рилски" отрича да е първоизточник на възникналото огнище на коронавирус в благоевградското село Осина, каквато хипотеза лансира директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Благоевград д-р Калоян Калоянов. В селото вече са открити 23 души с коронавирус, заради което от два дни кметът настоява то да бъде поставено под карантина, но според здравните власти ситуацията не го налага.

В селото живеят около 600 души, като голяма част работят в чужбина. Една от хипотезите за огнището е именно внос на заболяването от чужбина. Друга версия, лансирана от директора на благоевградската здравна инспекция е, че първоизточник на заразата е онкоболна жена, която се е завърнала след лечение в столичната болница "Свети Иван Рилски". След прибирането си в селото състоянието й се е влошило и тя е била приета в местния здравен пункт, а по-късно и в болница, където е починала. Медицинската сестра от пункта, както и близки на починалата са били сред първите установени случаи на заболели от Covid-19 в района.

Болница "Иван Рилски" отрича и иска извинение

В понеделник обаче от столичната болница "Свети Иван Рилски" категорично отхвърлиха тази версия и дори поискаха извинение от директора на здравната инспекция. Самата болница "Свети Иван Рилски" стана огнище на коронавирус през април, когато медици и пациенти в болницата се оказаха инфектирани. Оказа се, че в основа на вътреболничната инфекция там е заблуда на медицинския персонал въз основа на първоначално направени бързи тестове на пациент с левкемия, който въпреки че е бил с пневмония е дал два отрицателни резултата. Едва 10 дни по-късно . На 17 април след влошаване на състоянието му се разбира, че той е с коронавирус.

През това време заразата се пренася на други пациенти и медици от болницата.

В понеделник от болницата изнесоха хронология за лечението на пациентката от село Осина, от която става ясно, че тя е постъпила на 4 април, като преди това се е лекувала от карцином на матката в в Унихоспитал-Панагюрище. При постъпването й е направен бърз тест, който е бил отницателен. Направен й скенер на цяло тяло, който е установил данни за авансирало основно заболяване - карцином на матката, лимфни възли по цялото тяло и абсцес в областта на малкия таз. Няма данни за пневмония или изменения, които биха могли да се дължат на Covid-19, в белите дробове.

На пациентката са направени няколко кръвопреливания и е назначена подходяща антибиотична терапия. На 16 април жената е била изписана в стабилизирано състояние без никакви данни за вирусна инфекция. Това става два дни преди официалното потвърждаване на първия заразен с коронавирус пациент в "Иван Рилски". Когато откриват първия случай на заразен с коронавирус в болницата, съставят списък с имена и контакти на всички над 400 пациенти, които са преминали през отделението в периода 3-18 април.

Болницата обвинява РЗИ в бездействие

Този списък с имена и контакти е предаден на РЗИ. Отделно лекарите в отделението лично са прозвънили всеки един от тези над 400 пациенти и са го предупредили, че е възможно да е бил в контакт със заразен болен. В това число попада и пациентката от село Осина.

От болницата посочват, че докато е била при тях пациентката не е имала никакви данни за коронавирусна инфекция и реално е починала без при нея да бъде доказан коронавирус. Информацията на болницата и РЗИ за това потвърдено ли е че жената е била с коронавирус се разминава.

От болницата питат защо, въпреки че РЗИ-Благоевград е разполагало с информация, че жената е била в контакт със заразен с коронавирус пациент в столичната болница, тя не е тествана – нито тогава, нито в последствие, нито е била карантинирана.

Кметът на селото иска карантина, но здравните власти изчакват

Междувременно от няколко дни кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов настоява село Осина да бъде поставено под карантина, но според РЗИ-Благоевград ситуацията засега е под контрол, защото става въпрос за семейни огнища в три къщи на една улица.

В селото са доказани 23 случая на коронавирус, 5 от които са на деца. Близтката болница в Гоце Делчев разполага с 12 легла за лечение на Covid-19, но има възможност да се разкрият още 18-20 места. Ако заразата се разрасне бързо обаче персоналът и защитните средства могат да се окажат недостатъчни.

"Аз съм притеснен за село Осина и за цялата околия. Ще пламне община Сатовча", коментира кметът на Сатовча д-р Арбен Мименов в понеделник пред БНР.

Той е притеснен, че само за три дни броят на заразените се е увеличил от 10 на 23 и вероятността да са много повече е голяма.

mediapool.bg