Кламер БГ - Новини: В по-голямата част от Европа епидемията затихва (галерия)

В по-голямата част от Европа епидемията затихва (галерия)

Коронавирус

|
Пон, 11 Май 2020г. 22:05ч.
В по-голямата част от Европа епидемията затихва (галерия)

Десетки милиони хора във Франция и Испания започнаха днес постепенното си завръщане към свободата на движение. Все пак носенето на маски в превозните средства на обществения транспорт и спазването на социална дистанция продължават да са задължителни. Продължават и призивите за дистанционна работа.

Ставащото в тези две страни е резултат от чувствителния спад в темповете на разпространение на коронавируса и в броя на регистрираните нови смъртни случаи. То се отнася за по-голямата част от страните в Западна и Централна Европа.

Същевременно правителствата целят постепенно и много предпазливо излизане от продължилата два месеца карантина. В парижкото метро тази сутрин обаче имаше почти толкова хора, колкото през дните преди карантината, отбелязва Франс прес.

Надеждата и радостта от завръщането към нормалния живот са много големи във Франция и Испания, които са сред страните, дали най-много жертви по време на пандемията, отнела живота на повече от 280 000 души по света.

"Това, което ме кара да изпитвам най-силна радост, е, че отново мога да видя приятелите си, не само на екрана, а да им отида на гости или да отидем в кафене", споделя пред Франс прес 66-годишната Беатрис Гонсалес, университетска преподавателка, която живее в Лас Палмас, на Канарските острови.

"Това много ни липсваше", казва 51-годишният Хесус Васкес от Тарагона, в Каталуния, Източна Испания. Той преоткрива удоволствието да посещава кафенета. След близо два месеца на карантина "ние оценяваме повече тези малки удоволствия", казва Васкес, след като си е поръчал сандвич и бира.

Испания обяви днес нови 123 смъртни случая от Covid-19 за последните 24 часа, което е най-малкият денонощен ръст за последните седем седмици. Според съобщението на здравното министерство броят на починалите от началото на епидемията днес е достигнал 26 744 спрямо 26 621 предния ден. Потвърдените случаи с коронавирус в Испания са нараснали до 227 436 от 224 390 вчера.

Франция сложи днес началото на постепенното си излизане от строгата карантина заради коронавируса. Магазини, заводи и някои училища възобновяват работата си. Населението на Франция от 67 милиона души отново може да излиза навън без да има нужда от специални документи. Страната, която е на пето място по смъртност от коронавируса в света, от 17 март въведе карантина, която продължи осем седмици.

Страхът от заразата обаче все още съществува. "Всички са малко нервни. Не знаем накъде вървим, но тръгнахме", казва Марк Мони, фризьор, отворил салона си в Западна Франция в полунощ.

Франция може да отмени смекчаването на карантинните мерки при нова вълна на епидемията от коронавируса, предупреди днес френският здравен министър Оливие Веран. "Ако вирусът отново започне бързо да се разпространява, ще възобновим действието на карантинните мерки", каза Веран пред телевизия Бе Еф Ем.

Броят на починалите за последното денонощие във Франция е 263 души. За сравнение вчера дневният брой беше само 70. Общо в страната от началото на епидемията починалите са 26 643.

Днешното излизане от 54-дневната изолация не мина безпроблемно и във френски медии се появиха кадри на претъпкани коли на линията на парижкото метро, обслужваща северните предградия, в които живее работническата класа и потеглила днес с 40 минути закъснение. Подобен проблем е имало на Северната гара, където хората са се опитвали да се качат на влаковете до предградията. Нещата бързо се нормализираха. Но крайната десница и радикалната левица упрекнаха правителството, че не е направило нищо от онова, което е било планирано, за транспортирането на работниците от предградията, в които те живеят.

Много хора все още работят дистанционно и в пиковите часове някои метро линии и гари останаха относително празни. Полиция следеше дали се спазва правилото за задължително пътуване с маски.

Под 1000 болни от Covid-19 се намират сега в интензивни отделения в Италия. Това се случва за първи път от 10 март насам, когато в страната беше въведена повсеместна изолация. Сега в интензивни отделения са 999 болни. Пикът на болни от заболяването, причинено от новия коронавирус, настанени в интензивни отделения беше достигнат на 3 април (тогава беше съобщено за 4068 души в интензивни отделения в страната).

За последните 24 часа в Италия са починали нови 179 заразени с коронавируса. Общият брой на смъртните случаи е 30 739. Общият брой на заразените в страната е 219 814.

Италия започна поетапно излизане от изолацията на 4 май. За 18 май е предвидено отварянето на музеи и магазини за нехранителни стоки, а според италиански медии тогава може да бъдат отворени и фризьорски салони и ресторанти в областите, които не са тежко засегнати от епидемията.

Властите не спират да предупреждават за риск от втора вълна на зараза. В неделя премиерът Джузепе Конте предупреди сънародниците си, че това лято ще ходят на почивка, на море или на планина, но това ще става по един различен начин, с правила и предпазливост. Той поясни, че указания в тази насока ще бъдат съобщени в зависимост от развоя на ситуацията.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличи с 357 до общо 169 575 заразени. Това показват данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох". Нови 22 смъртни случая са регистрирани за последното денонощие, а общият им брой от началото на заразата е 7417. Тези числа са значително по-ниски от данните преди два дни, които накараха института да бие тревога, че така нареченото базово репродуктивно число се е повишило до 1,10. Тогава потвърдените случаи се увеличиха за денонощие с 1251, а смъртните случаи със 147.

Властите в Германия внимателно следят индексът на репродукция да е под 1, което означава, че епидемията отмира. В началото на май индексът бе между 0,7 и 0,8 в продължение на няколко дни, а в сряда падна до 0,65. В Края на седмицата нивото нарастна отново. Все пак интерпретирането на този показател не е изцяло категорично. Твърдението, че в настоящия момент някой носител на коронавируса заразява средно 1,1 лица не отразява точно положението в Германия.

Това се дължи главно на закъснението във времето, свързано с методологията. Числото се отнася за инфекции, настъпили преди известно време, което значи, че повишението от сряда, 6 май, насам не може да бъде приписвано на последните стъпки на държавата и регионалните правителства за вдигане на някои от рестрикциите заради коронавируса. На второ място институтът "Роберт Кох" подчертава, че заради статистическите флуктуации винаги има известна несигурност относно стойността на параметъра за предаване на заразата. С други думи все още не е ясно дали нивото на новите инфекции ще продължи да спада, както беше през последните няколко седмици, или отново ще започне да се покачва.

Освен това абсолютният брой на новите заразени всеки ден и тежестта на заболяванията са също важни фактори. От значение е да се осигури достатъчно малък брой новозаразени, за да могат да бъдат открити ефективно контактните лица на заразения. Друг ключов фактор е да се гарантира, че броят на достъпните легла за интензивни грижи в страната е достатъчен.

Индексът на репродукция е просто груба калкулация и зависи от няколко фактора, казва Дирк Брокман, експерт по моделиране на заразни болести в Хумболтовия университет в Берлин. Но все пак е възможно да се извлекат някои заключения по повишаването от 0,65 до 1,1, казва той. По думите му повишението се дължи на това, че хората започват бавно да се връщат към старите си навици, въпреки че решението за вдигането на някои ограничителни мерки бе взето едва в сряда. Хората се срещат все по-често и прекарват повече време извън домовете си, което постепенно води до увеличаване на инфекциите, казва той. Изобщо развитието на епидемията трябва да бъде наблюдавано през по-дълъг период от време, казва Брокман и отбелязва, че индексът на репродукция все още се колебае около единицата.

Критикуван заради неяснотите в стратегията си за излизане от изолацията, наложена заради коронавируса, премиерът на Великобритания Борис Джонсън днес се постара да изясни в детайли плана за смекчаване на рестрикциите етап по етап, но неяснотите останаха. Джонсън освен това предупреди, че няма да се поколебае да се върне назад, ако е необходимо.

Вчера премиерът обяви в телевизионно обръщение удължаване до 1 юни на изолацията, обявена в края на март, но с леки промени и перспективи за последващо облекчаване на рестрикциите. Веднага планът на премиера породи критики. Първо имаше неяснота по въпроса за подновяване на работата, излагащо на риск най-бедните работници и преценено като прибързано от шотландските власти и учителските синдикати. Планът му бе критикуван и от авиационния сектор заради поставянето под карантина на пътниците.

Планът бе публикуван днес и съдържа 50 страници. Той включва три детайлни етапа на излизане от карантината. След публикуването на документа Джонсън говори и пред депутатите в продължение на един час. Но пак не успя да разсее някои от неяснотите в текста.

Според плана на правителството хората ще могат от сряда, 13 май да се разхождат, пекат на плажа или да излязат сред природата, но при спазване на дистанция. Препоръчва се да се носят маски в магазините и обществения транспорт, да избягват да ползват този транспорт или пиковите часове в него.

Препоръчва се дистанционният труд, но онези, които не могат да работят от вкъщи, по-специално работниците в заводите и строителите, са насърчени да се върнат на работа.

Карантина се предвижда за пътниците, идващи от чужбина, освен от Ирландия и от Франция, но дата за влизане в сила на правилото не се посочва. Казва се само, че мярката ще влезе в сила в скоро време, но това няма да стане на 13 май, когато стартира първият етап на излизане от изолацията.

От 1 юни и в случай на напредък в борбата с пандемията началните училища и някои бизнеси ще могат да отворят врати, спортният сезон да бъде подновен при закрити врата и всяко домакинство ще има правото да посещава друго домакинство.

Третият етап е от 4 юли и предвижда отваряне на пъбове, на фризьорски салони, на храмове и на киносалони.

Шотландската премиерка Никола Стърджън още от сега каза, че тези неща не се прилагат за нейната област и заяви, че шотландското правителство не е убедено, че тези промени могат да се направят по един сигурен начин в Шотландия без риск от потенциално ново излизане от контрол на епидемията.

Синдикатите на учителите са против завръщането на учениците в училище през юни. Безпокойство има и относно връщането на някои хора на работа от сряда, поради липсата на ясни правила в тази насока. Днес компанията за лондонския транспорт пък призова хората да покриват лицето си и обяви, че работи за увеличаване на честотата на движение на превозните средства.

Началните училища и детските ясли в Нидерландия отварят отново днес след два месеца на карантина. Те ще функционират с намален капицитет, като половината ученици посещават занятията в един ден, а другата половина на следващия. Много училища отбелязаха първия ден на отварянето си в празнична атмосфера с балони, червен килим и костюми, при спазване през цялото време на социална дистанция. Останалите училища ще отворят врати на 2 юни. Фризьорските и салоните за красота, както и масажните салони също отвориха днес, като някои от тях посрещнаха първите си клиенти още след полунощ.

За последните 24 часа в Нидерлания са регистрирани 161 нови случая на коронавируса. Така заразените са общо 42 788. Смъртните случаи са 5456, което включва 16 души, починали в последното денонощие.

Броят на заразените с новия коронавирус в Белгия през последното денонощие нарасна с 368 и достигна общо 53 449 души. Още 62 души са починали в страната от Covid-19 през последните 24 часа. Общият брой на смъртните случаи от заразата към днешна дата е 8 707 души.

От началото на пандемията в Белгия се тестуват за коронавирус само хора с тежки симптоми на болестта. На болните с леки симптоми е разпоредено да останат вкъщи, да получават консултации от лекар по телефона, и да не посещават болниците.

От 4 май Белгия започна поетапно вдигане на карантината, като задължи населението да носи на обществени места предпазни средства, покриващи устата и носа.

Вторият от общо три етапа на смекчаване на мерките за самоизолация, въведени в средата на март поради пандемията от коронавирус, започна днес в Швейцария. Подновяват се занятията в средните училища, отварят библиотеките, музеите, спортните площадки, ресторантите, магазините за дрехи и обувки. Разхлабването на мерките навсякъде ще бъде придружено от мерки за намаляване на риска от предаване на инфекция. В учебните часове се изисква разстояние от два метра между учителите и учениците.

Властите обърнаха специално внимание на ресторантите, баровете и кафенетата, като ги инструктираха да подреждат масите на разстояние не по-близко от два метра едни от други или да ги изолират по друг начин. На маса трябва да сядат не повече от четирима души, освен ако не става въпрос за родители с деца. Освен това няма да има правостоящи места.

Управата на ресторантите може да помоли клиентите да предоставят своето име, адрес, телефонен номер и електронна поща, така че в случай на заразяване на служители на заведението с коронавирус да може да бъде установен източникът на инфекция. Това обаче ще става на чисто доброволни начала и клиентите могат да откажат да предоставят такава информация.

За магазините за дрехи няма специални изисквания, освен добре познатите, но в магазините за обувки ще бъде задължително меренето да става с чорапи за еднократна употреба. Що се отнася до библиотеките, те се отварят без достъп до читалните зали. На спортните площадки е позволено да се практикуват само спортове, в които броят на участниците е не повече от пет и се спазва разстояние от два метра.

Облекчаването на ограниченията в Швейцария стана възможно благодарение на подобрената епидемиологична ситуация. Ако в края на март - началото на април броят на заразените с коронавирус всекидневно се увеличаваше с 1 000 души или повече, то от 26 април в нито един ден не е надвишил 200, а от 3 май - 100. Общият брой на заразените достигна 30 305. Към 10 май са регистрирани 1538 смъртни случая.

В Чехия за десети ден поред регистрираните новозаразени с коронавируса за едно денонощие са под сто. Вчера са били открити нови 48 случая, а в събота - 38. От началото на март в страната са установени 8123 случая с коронавирус, от които 280 човека са починали, а 4474 са се възстановили. От 12 март в страната е в сила извънредно положение, което властите планират да отменят на 17 май при благоприятно стечение на нещата.

В Чехия от 25 май отпада задължението за носене на маски на обществени места, реши днес чешкото правителство. Властите отвориха отново днес бирариите, някои училища, фризьорските салони, моловете, кината и други търговски обекти.

От днес в Гърция дейността си подновяват над 66 хиляди фирми в търговията на дребно и в други сектори в рамките на втория етап от вдигането на ограниченията заради епидемията от коронавируса. От 4 май досега на работните си места са се върнали 225 хиляди заети, т.е. 33 процента от работещите, които прекратиха работа заради спирането на предприятията си. През последната седмица дейността си възстановиха 93 хиляди предприятия - 35 процента от общия брой на временно спрелите заради епидемията.

От днес възобновяват работа фирмите в областта на търговията на дребно в секторите на аудио и видео оборудването, текстилните продукти, железарските и бояджийските стоки, домашните уреди, облеклата, обувките, бижутерията и т.н., шофьорските школи, лотарийните пунктове и др. На работа от днес се завръщат 155 962 работещи или 22,5 процента от заетите лица.

Днес се подновяват и учебните занятия в училищата за учениците от последния гимназиален клас. Разрешава се присъствието до 15 ученици в час, като там, където класовете са по-големи, учениците ще ходят на училище през ден, като двете половини на класа ще се редуват. Създаден е и график на междучасията, за да не съвпада почивката на отделните паралелки и да се избегне струпването на ученици.

За втори пореден ден няма починали от Covid-19 в Гърция. Общият брой на починалите от новия коронавирус в страната е 151 души. През последните 24 часа са били потвърдени 10 нови случая на заразени с вируса, с което общият брой на заразените достигна 2 726 души. В интензивни отделения в болниците се намират 32 пациенти с коронавирус. Средната им възраст е 67 години, като повечето имат съпътстващи заболявания. Общо 87 пациенти вече са изведени от интензивните отделения.

В Хърватия започна трета фаза на разхлабване на ограничителните мерки. От днес всички могат да пътуват в границите на страната, с изключение на жителите на остров Брач, който е поставен под карантина. Отворени са всички магазини и служби, които досега не работеха заради коронавируса. Вече се движат междуградските автобуси и влаковете, при задължително спазване на дистанция между пътниците и редовна дезинфекция на повърхностите. Възстановяват се и полетите по вътрешните авиолинии.

През последните 24 часа в Хърватия са потвърдени 9 нови случая на заразени с коронавирус и е регистриран един смъртен случай. В страната има 160 хоспитализирани пациенти, 12 от тях са на респиратор. Общият брой на заразените досега е 2196, починали са 91 пациенти, а излекуваните са 1784.

mediapool.bg