Кламер БГ - Новини: Два завода у нас тестват производство на респиратори

Два завода у нас тестват производство на респиратори

Коронавирус

|
Съб, 04 Апр 2020г. 19:24ч.
Два завода у нас тестват производство на респиратори

Два български завода вече тестват производството на респиратори за изкуствено обдишване на пациенти с коронавирус и белодробни заболявания, съобщи премиерът. По думите му, ако тестовете тук са успешни, респираторите ще бъдат изпратени за допълнителни изпитания в лаборатории в Западна Европа.

"Не че не вярвам на нашите лаборатории, но друго си е да се каже - проверено е в Германия... Дотук резултатите са отлични. Ако продължава така, ще обърнем много производства за изработване на респиратори, маски, очила", каза Борисов, който в петък посети завод в Смолян за производство на предпазни шлемове за медиците и полицаите.

Той съобщи, че две от най-високо развитите държави за тествали български защитни облекла.

"Оказва се, че българското е на супер качество и сега искат да поръчват, ако може по 10 000 облекла на ден", каза Борисов.

Защитни очила и шлемове, произведени у нас, също са пратени за сертификацияв чужди лаборатории, каза още премиерът.

Той напомни, че в момента никой в Европа не работии затова българските предприятия се реорганизират.В петък в Смолян той посети предприятие, което преди кризата произвеждаше части за автомобилната индустрия, а сега прави шлемове и очила за лекари и полицаи.

"Нашите заводи имат продукция. Вчера бяхме в Смолян, складовете пълни с бормашини, но няма на кой да ги изнесат. Никой в Европа не търси нищо и не работи. Нещата са свързани. Ако кажа, хайде, излизайте и ще се напълнят дискотеки, кафета и ресторанти. Няма как да направя това",

каза Борисов.

Два договора за доставка на маски с Китай

България е подписала два договора със Китай за доставка на два вида маски, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Един милион обикновени маски ще бъдат доставени за работещите в административните структури, като РЗИ, митниците, МВР и в други.

Вторият вид маски са с по-висока защита - FFP2 и те са предназначени за медицинските специалисти и болниците.

От Китай ще получим и доставка на респиратори. Те са най-добрите, които се ползват от всички европейски държави, каза още здравният министър.

mediapool.bg