Кламер БГ - Новини: Италия пред повратна точка; Великобритания и Ню Йорк с мрачни рекорди

Италия пред повратна точка; Великобритания и Ню Йорк с мрачни рекорди

Коронавирус

|
Съб, 04 Апр 2020г. 21:52ч.
Италия пред повратна точка; Великобритания и Ню Йорк с мрачни рекорди

Още 809 човека са починали в Испания от коронавирус през последното денонощие, с което жертвите са общо 11 744. Броят на починалите бележи спад за втори пореден ден. Смъртните случаи нарастват със 7.3%, което е най-малкото увеличение от 26 март насам.

Испания е страната с най-голям брой заразени от коронавируса в Европа - 124 736.

Премиерът Педро Санчес съобщи в събота, че извънредното положение се удължава още две седмици до 25 април включително. Решението трябва да бъде утвърдено от парламента.

Испания е с изключително стриктен режим на самоизолация.

Към събота, 4 април, 60 457 души вече са починали по света от новия коронавирус. 44 132 са починалите в Европа.

Най-засегнатата страна в света остава Италия с 14 681 починали, със 119 827 случая на зараза и 19 758 оздравели. На трето място след Испания са Съединените щати със 7159 починали. На четвърто място е Франция – 6507, следвана от Обединеното кралство с 4313 починали.

Случаите на зараза по света са 1 130 204, сред които над половината са в Европа - 610 846. В САЩ и Канада случаите са 290 219, а в Азия те са 115 777.

Щатът Ню Йорк регистрира в събота рекордните 630 смъртни случая за денонощие – от 2 935 до 3 565. Другият черен рекорд е във Великобритания – 708 починали от петък до събота.

Италия пред повратна точка

За първи път от повече от седмица дневният брой на жертвите от коронавирус в Италия е под 700. Общият брой на починалите от началото на епидемията досега възлиза на 15 362.

Италия, която е страната с най-много смъртни случаи от Covid-19 в Европа и бе първата поразена на континента държава, е от четири седмици в строга карантина. Към днешна дата обаче все по-малко италианци пеят от балконите си или дрънкат с тенджери и тигани в знак на солидарност. Вместо това тази седмица националните флагове бяха спуснати до половина в памет на близо 15-те хиляди жертви на вируса, сред които лекари, медицински сестри и здравни работници, починали от 23 февруари насам.

Блокадата на страната, която трябваше да приключи на 3 април, бе удължена за след Великден, а италианците са близо до повратна точка, след като се видя, че драконовските мерки за изолация започват да показват признаци на спиране на разпространението на Covid-19.

Общият брой на заразените, включително починалите и оздравелите, възлиза на 124 632. В сравнение с петък има 2886 нови случая на зараза. Излекувалите са вече 20 996.

За първи път от началото на епидемията в страната и има и спад в броя на хората в интензивни отделения – в събота те са 3994 срещу 4068 в петък. 74 пациенти са изведени от интензивното.

"Това е важна новина, защото тя позволява на нашите болници да си поемат дъх. За първи път цифрата спада от началото на тази спешна ситуация", заяви шефът на италианската гражданска защита Анджело Борели.

Затворници ще шият маски

Затворници в три италиански затвора ще започнат да произвеждат маски за защита срещу епидемията от коронавируса, предаде ДПА, като се позова на италианското министерство на правосъдието.

Осем машини с дневен капацитет от 400 000 маски ще бъдат инсталирани от средата на април в затвори в Милано, Рим и Салерно. Маските ще бъдат раздадени първо сред самите затворници и сред надзирателите. Значителният излишък ще бъде предоставен на болниците.

Същевременно властите на Египет съобщиха, че са изпратили два самолета с помощи за Италия в борбата с коронавируса. В двата военнотранспортни самолета има защитни облекла, друго медицинско оборудване и материали за дезинфекция.

Великобритания е далеч от разхлабване на мерките

Великобритания регистрира в събота черен рекорд със 708 починали от вируса, което е най-голямото увеличение за ден от избухването на епидемията там.

Според официални данни, съобщени в събота, общият брой на жертвите в страната е 4 313.

Потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания са 41 903, с 3 735 повече от предишния ден.

Мерките за социално дистанциране в страната остават в сила още няколко седмици, независимо от признаците, че епидемията се забавя, заяви водещ британски епидемиолог.

Проф. Нейл Фъргюсън – един от специалистите, които съветват правителството за реакцията му спрямо кризата, заяви пред Би Би Си, че откакто бяха въведени ограниченията, има спад с 85% на типичното количество движения на хора извън домовете им. Това е жизненоважно за ограничаване на разпространението на вируса, каза той.

"На първо място, от критично значение е броят на случаите на коронавирус да спадне и тогава аз се надявам...че след няколко седмици време ще сме в състояние да се придвижваме по режим, който няма да е като в нормалния живот – нека за подчертая – но ще е по-разхлабен от гледна точка на социално дистанциране и икономика, но разчита повече на тестване", каза професорът.

Кметът на Ню Йорк призова за обща мобилизация на медици

По данни на университета "Джон Хопкинс", случаите на коронавирус в САЩ вече са поне 278 458, а жертвите са най-малко 7159.

Уайоминг е към момента единственият от 50-те щати на Америка, в който няма регистриран смъртен случай от коронавирус.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио призова за обща мобилизация на медицинския персонал, тъй като според него са необходими допълнително още 45 000 специалисти за борба с коронавируса, предаде Франс прес. Епидемията се разпространява много бързо в мегаполиса, където смъртните случаи за 24 последните часа вече са 630.

Междувременно руското издание РБК съобщи, че апарати за обдишване на заразени с коронавирус пациенти, които бяха доставени от Русия на САЩ, са произведени от руска компания, която е обект на американски санкции.

Тръмп препоръча на американците да си покриват лицето

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова американците да си покриват лицето, когато излизат навън, като част от мерките за спиране на разпространението на новия коронавирус.

В петък, на дневния брифинг за журналисти, посветен на пандемията, Тръмп уточни, че става въпрос не за заповед, а "само за препоръка", която да бъде спазвана на доброволна основа. "Аз лично няма да нося" маска на лицето, подчерта той.

Тръмп обяви, че американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) препоръчват на хората да носят немедицински платнени маски, които могат да си купят в интернет или просто да си направят у дома.

Новите указания не бива да бъдат възприемани като заместител на по-рано препоръчаните мерки за социално дистанциране, предупреди президентът.

Препоръката бележи обрат в позицията на американските власти, които дълго време твърдяха, въз основа на оценки на Световната здравна организация (СЗО) и на ЦКПЗ, че не е необходимо да се носи маска, освен ако съответният човек няма симптоми на коронавируса, отбелязва Франс прес.

Центровете по-конкретно подчертават необходимостта от носене на маска при пазаруване, когато социалното дистанциране е по-трудно. Те публикуваха изследване, в което пише за предаване на вируса между хора без симптоми в Сингапур.

Луксозен ресторант в Ню Йорк стана социална кухня

Луксозният ресторант "Илевън Медисън парк" в Ню Йорк се превърна в социална кухня, която приготвя топла супа и обяд на нуждаещи се в разгара на пандемията от коронавируса, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Собственикът на заведението, известният швейцарски майстор готвач Даниел Хум, работи заедно с благотворителната организация "Ритинк" и готви по 3000 супи на ден.

"Храната, която приготвяме тези дни, е повод за най-голямата гордост, която съм изпитвал в кариерата си", написа Инстаграм Хум, чийто ресторант има три звезди "Мишлен".

"Този град ми е дал всичко и исках да намеря начин да му се отблагодаря", споделя майсторът готвач в интервю за в. "Ню Йорк таймс".

Ресторантът на Хум бе затворен заедно с всички останали заведения в Ню Йорк на 17 март.

Решението луксозното заведение да се превърна в социална кухня е свързано с темата за равенството, смята основателят на благотворителната организация "Ритинк" Мат Джозуияк.

"Опасявам се, че достойнството ще потъне в тази суетня да се намери прехрана за хората. А ние искаме да направим така, че когато приготвяме храна, тя да е и красива", каза той.

Организацията му планира да разшири проекта и се надява да може да осигурява по 10 000 порции дневно пет дни в седмицата в Ню Йорк до края на април.

В ход е и програма, чиято цел е да предостави на 30 ресторанта в Ню Йорк по 50 000 долара, за да готвят за нуждаещите се и същевременно да успеят да запазят работните си места.

Германия: Темпът на разпространение се забавя, мерките обаче остават

Броят на починалите от коронавирус в Германия нарасна до 1158, по данни на института "Робърт Кох". Жертвите са се увеличили със 141 за денонощие.

Потвърдените случаи на коронавирус в страната са 85 778, скок със 7% от петък до събота.

Преди ден канцлерът Ангела Меркел изрази малка надежда за Германия, след като данните показаха, че вирусът вече се разпространява малко по-бавно.

В обръщение, излъчено по YouTube канала на правителството, Меркел подчерта, че е все още е "твърде рано да се различи определена тенденция" и " е твърде рано да се смекчат стриктните правила".

По думите й ще е "абсолютно безотговорно" да се фиксира дата за вдигане на ограниченията и призова сънародниците си да избягват пътувания из страната по време на предстоящите Великденски празници.

Русия отмени всички полети, пасажери бяха сваляни от самолети

Русия потвърди 582 нови случая на коронавирус в събота, с което общият брой за страната е 4 731. По-рано президентът Владимир Путин каза, че удължава сегашната "неработна седмица" до 30 април, след като в четвъртък страната регистрира рязък скок на заразените.

От полунощ Русия отмени временно всички входящи и изходящи полети, включително за репатриране на руски граждани и на чужденци към родните им страни.

Мярката завари на пистите редица пасажери и те бяха свалени в последния момент. Изключения се правят само при попълване на специален формуляр. На външното министерство в Москва е предоставена равностойността на 6.5 милиона долара за заплащане на престоя на хората, блокирани зад граница.

Русия отмени всички редовни международни полети на 27 март, новите ограничения сега засягат и чартърните за репатриране. 25 хиляди руски граждани в чужбина са поискали помощ за завръщане в страната, много от тях още са в чужбина. Американското посолство в Москва се оплака, че мярката е въведена без предупреждение.

mediapool.bg