Кламер БГ - Новини: Австрийското правителство затяга мерките срещу ккоронавируса

Австрийското правителство затяга мерките срещу ккоронавируса

Коронавирус

|
Пет, 11 Септ 2020г. 17:10ч.
Австрийското правителство затяга мерките срещу ккоронавируса

Повишеният брой на новозаразените с коронавирус в Австрия е причината за затягане на мерките срещу разпространяването на коронавируса в страната. На пресконференция днес беше съобщено за въвеждане на задължително носене на маски на обществени места, влизат в сила по-строги мерки и за заведенията за обществено хранене, както и за организиране на мероприятия на открито и в зала, съобщава БТА от Виена.

Носенето на маски е задължително за всички в търговските обекти, обектите за услуги, в държавните служби и в училищата, където учащите се ще свалят маските единствено когато седят на своите чинове.

На събития, които са без определени места за сядане и се провеждат на закрито, броят на участниците се ограничава до максимум 50, когато са на открито разрешеният брой се увеличава до 100 човека. На големи събития с фиксирани места за сядане максималният брой присъстващи е 1500 души, на открито - 3000 души.

В заведенията за обществено хранене се въвежда задължително носене на маски за келнерите. Храните и напитките в помещенията ще се сервират, не се допускат правостоящи, които да консумират на бара в заведението.

"Това са мерки, които въвеждаме сега, без да знаем какви ще са следващите", заяви федералният канцлер Себастиан Курц, визирайки действията на правителството в съответствие с епидемичната обстановка в страната. Целта е да се действа внимателно в зависимост от конкретните условия.

Включената от началото на месеца "светофарна система", която седмично ще сменя цветовото обозначение на съответния район в Австрия в зависимост от броя на новозаразените, категоризира седем области като "жълти", което означава среден риск от зараза. Това са Виена, Грац, Инсбрук, Корнойбург, Винер Нойщадт, районите Куфщайн и Швац в Тирол. Системата е четирицветна като зелено означава нисък риск, жълто - среден риск, оранжев - висок риск и червен - много висок риск от зараза.

mediapool.bg