Кламер БГ - Новини: Корнелия Нинова: Мандалото хлопна за "Има такъв народ", преговори с тях няма да водим повече

Корнелия Нинова: Мандалото хлопна за "Има такъв народ", преговори с тях няма да водим повече

България

|
Нед, 24 Юли 2022г. 19:43ч.
Корнелия Нинова: Мандалото хлопна за "Има такъв народ", преговори с тях няма да водим повече

Корнелия Нинова: Мандалото хлопна за

Мандалото хлопна за "Има такъв народ", преговори с "Има такъв народ" няма да водим повече, заяви пред бТВ лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова.

Отстъпихме всичко възможно, положихме всички възможни усилия, всичко, което са пожелали по същество за България, е отразено, очевидно има нещо извън това, което ги накара в последния момент да се оттеглят, така че няма връщане назад повече, каза Нинова.

Ние провеждаме преговори за правителство на България, а не курс по психотерапия на Аз-а, заяви Нинова. Колегите от ИТН казват, че се чувстват обидени, защото никой не ги питал за програма, никой не ги питал за закони, слагали сме им ги на масата и сме казвали: "Или гласувате, или край". Това не е вярно, ние от "БСП за България" убедихме другите партии по време на преговорите да отворим програмата към ИТН и казахме: "Морално е, колегиално е, те не са участвали в правенето на програмата, нека им дадем възможност да я допълнят", обясни лидерът на БСП.

На въпрос Нинова отговори, че преговорите са живи и посочи, че от БСП са хладнокръвни, търпеливи и разумни. Има смисъл поне да довършим започнатото, а това е програмата, посочи тя и отбеляза, че тази програма е изключително добра.

Вероятно в сряда ще стане ясно какво прави БСП с третия мандат за правителство, каза Нинова по-рано в неделя пред БНР.

Няма да злоупотребяваме, ако видим, че няма възможност за правителство, естествено, ще върнем мандата, но ще опитаме до последно да видим какво може да се направи, добави тя и припомни, че утре и във вторник БСП свиква своите колективни органи, за да решат какво правят с третия мандат. Положихме всички усилия по главното - по програмата се съгласихме, но една от партиите се оттегли и трябва в следващите два дни колективните ни органи да решат продължаваме ли усилията или връщаме мандата, отбеляза Нинова.

Тя посочи, че след заседанието на Националния съвет във вторник, на БСП ще им трябва малко време, за да се срещнат с „Демократична България“ (ДБ) и „Продължаваме Промяната“ (ПП) и вероятно в сряда ще стане ясно какво се случва с третия мандат.

Категорично искахме да съставим правителство и подходихме по правилния, политическия, отговорния начин – първо постигане на съгласие по програма, преди да се говори за постове, каза Нинова. През цялото време, в което ние се държахме отговорно, някой си е правил сметки за постове за министри, отбеляза още тя. Корнелия Нинова гарантира, че по време на преговорите за съставяне на правителство до този момент не са обсъждали министри. За министерски кресла, дали да участва „Има такъв народ“ (ИТН), дали да не участва, не сме водили разговори, посочи тя. По повод на заявеното от нея в друго интервю, че Асен Василев е обсъждан за премиер, Нинова каза, че трите партии, преди да покани на разговори ИТН, са заявили, че е разумно, нормално, морално, политически първата партия да излъчи премиер. Обединихме се около това трите партии. Когато попитахме ПП кой е техният кандидат за премиер, те заявиха, че кандидатът им е Асен Василев, отбеляза Нинова.

На въпрос дали БСП ще държи мандата до 15 август, за да бъде избран нов председател на КЕВР, Корнелия Нинова коментира, че това решение е било взето с ръководствата на парламентарните групи на четирите партии, с които до онзи момент преговаряха. Без председател на КЕВР този орган може да блокира, не може да определя цени на газ, парно, вода, посочи Нинова. След като се случи онзи разговор с ДБ и оттеглянето на ИТН, към момента не мога да кажа как ще процедираме по избора на председател на КЕВР. Това е работа на парламента, заяви тя.

Попитана как си обяснява говоренето в един глас на президента, ГЕРБ и ДПС, тя отговори - "нелогично ми е политически".

"Трите партии сме категорични, че нашата цел е борба с корупцията, смяна на старото, нови правила, правова държава. Може би това счупи преговорите. ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" видяха, че има шанс да изберем КПКОНПИ, Бойко Рашков, изплашиха се и дръпнаха ИТН отново".

Нинова подчерта, че предсрочни избори сега са безсмислени, "пак ще бъде същото, ще изпуснем важните летни месеци, в които да се вземат решения за зимата".

Божанков: С четвърти провал на кабинета Трифонов казва едно - без ГЕРБ и ДПС не може

"Има такъв народ“ търсеха повод и го намериха. Първо видях изявлението на Слави Трифонов, преди да изгледам този запис. Предположих, че има нещо обидно или нещо неприемливо. След като го изслушах, се убедих, че той е скучен“.

Това каза в неделя пред бТВ депутатът от БСП Явор Божанков. По думите му Слави Трифонов за пореден път проваля всяко усилие България да бъде управлявана във формат без ГЕРБ и ДПС.

"С четвърти провал Слави Трифонов казва едно на българските граждани - без ГЕРБ и ДПС не може", смята той.

„ИТН за четвърти път дърпат шалтера. Първите пъти бяха космонавти македонци, не беше Пламен шнорхела, някакъв безумен кабинет, издиктуван от дивана на Трифонов“, каза Божанков.

„На крачка сме да приемем новия антикорупционен орган, който според преобладаващото мнение в бившата управляваща коалиция, трябва да бъде оглавен от Бойко Рашков. Аз този страх в ГЕРБ и ДПС го видях в залата. За мен това е действителната причина Трифонов в 12 без 5 да си намери повод да се изтегли и от тези преговори и да хвърли държавата в избори“, е мнението на депутата от БСП.

mediapool.bg