Кламер БГ - Новини: Конституционният съд "замрази" изборите в Македония

Конституционният съд "замрази" изборите в Македония

Свят

|
Ср, 18 Май 2016г. 16:19ч.
Конституционният съд "замрази" изборите в Македония

Конституционният съд на Македония реши единодушно да бъдат прекратени всички изборни дейности, предаде агенция МИА в сряда. Решението е взето след заседание по инициативата на Демократичния съюз за интеграция за оценка на конституционността и законността на решението за разпускане на парламента.

Парламентът вече беше разпуснат миналия месец от председателя му Трайко Веляновски заради насрочените за 5 юни предварителни избори в страната. Миналата седмица изтече срокът за подаване на документи за участие в тях и кандидатите си официално представи единствено ВМРО-ДПМНЕ.

Окончателното решение КС ще оповести в срок от седем дни, а дотогава остава в сила мярката за прекратяване на всички изборни действия.

"Поздравявам Конституционния съд за днешното решение, с което става възможно възстановяването на работата на Събранието като първа мярка необходима за разрешаването на сериозната политическа криза в страната”, заяви Ахмети в социалната мрежа Фейсбук.

"Призовавам всички лидери, медии и гражданското общество да действат отговорно, имайки предвид ситуацията … и да се работи за връщане на сигурността, стабилността и реформаторската програма”, допълни лидерът на ДСИ.

Тази сутрин входът на Конституционния съд е бил замерян с балони с боя и надраскан от представители на протестното движение "Цветна революция".

Европейската комисия обяви по-рано, че бойкотът на македонската опозиция на парламентарните избори на 5 юни ще направи вота несъвместим с "минималните условия за надеждни избори“.

Политическата криза в Македония ескалира, след президентът Георге Иванов обяви обща амнистия на всички замесени в скандала с подслушването.

Македонската опозиция миналата година разпространи множество подслушани телефонни разговори, направени от съюзници на тогавашния премиер Никола Груевски, които разкриха правителствен контрол над журналисти и съдии, манипулиране на изборите и други злоупотреби.

ЕС организира преговори между основните партии в Македония, които доведоха до споразумение, според което бе назначен специален прокурор, който да разследва разкритията, а Груевски се съгласи да има предсрочни избори, които сега се очаква да се произведат през юни.

mediapool.bg