Кламер БГ - Новини: Как политическата левица унищожава Латинска Америка

Как политическата левица унищожава Латинска Америка

Свят

|
Ср, 18 Май 2016г. 18:47ч.
Как политическата левица унищожава Латинска Америка

Вместо да обвинява зли сили за отстраняването от длъжност на бившата президентка на Бразилия Дилма Русеф и за края на популистката президентка на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер, левицата в Латинска Америка би трябвало да погледне икономическата и политическата катастрофа, завещана от самата нея.

Баналното твърдение, че когато някое ляво правителство бъде детронирано, вината за това е на десницата, САЩ, МВФ или Световната банка, е много далеч от истината.

През последните години Латинска Америка извлича огромна полза от покачването на цените на стоките, но в Аржентина, Бразилия и особено Венецуела това новооткрито богатство се пропилява заради отровна смес от лошо икономическо управление, популизъм и корупция.

Това, че Венецуела не предвиди падането на цените на петрола, е ключов фактор за сегашния икономически хаос в страната, където инфлацията надхвърля 100 процента. Като чест посетител в региона аз лично наблюдавам този упадък.

Аржентина, макар че има газ, минни ресурси и посеви от соя, не инвестира това богатство в своята инфраструктура и не повиши жизнения стандарт на бедните хора и средната класа. Нивото на инфлацията достигна 40 процента. Всяка година, когато отново отида в Буенос Айрес, най-известният бедняшки квартал "Вила 31" в центъра на града се разраства още повече. В този район може да се купи евтин заместител на кокаина, наречен "пако", само за 1 долар.

Доскоро по железопътната мрежа в Буенос Айрес можеха да се видят вагони без врати и хора, седящи на покрива. Правителството на Киршнер похарчи повече пари за наемане на нови самолети за националния си превозвач "Аеролинеас Архентинас", отколкото за изграждане на подходящи съоръжения за защита от наводнения в столицата.

Вместо да бъде отворена за света, Аржентина реши да затрудни вноса на стоки и услуги. Киршнер постоянно посещаваше частни болници, а държавните болници бяха оставени да изпитват недостиг на лекарства и жизненоважно оборудване. Тя говореше разпалено за това да се защитава песото от долара, но "Аеролинеас Архентинас" плащаше за стаи в хотелска верига, собственост на президентката, не в песос, а в американски долари. На Аржентина й омръзна от президентка, която не даде и една пресконференция през всичките години, в които заемаше поста.

Положението на Венецуела е още по-зле. По време на работно пътуване преди няколко години ми казаха да не вземам вечерен полет от Каракас поради опасност от отвличане с автомобил на път за летището. Приятелка венецуелка, която живее в Колумбия, ми каза, че майка й идва да я посещава в Богота и си пълни куфарите със сапуни и шампоани, защото те се намират доста трудно в Каракас.

За това също е отговорно правителството на Чавес/Мадуро, което печата пари и отблъсква чуждестранните инвеститори, като национализира авоари от многонационалните компании.

Венецуелски опозиционен лидер беше затворен за участие в антиправителствена демонстрация. Венецуела няма своя версия на телевизионното предаване "Време за въпроси": нейната версия на политическите предавания е слушането на песни по всеки един телевизионен канал за това колко прекрасен е президентът, както установявах всяка сутрин в хотелската си стая по време на престоя си.

И така, накрая стигаме до Бразилия - още една страна с огромен потенциал. Тя беше домакин на Световното първенство по футбол през 2014 г., за което бяха похарчени милиарди за стадиони, а в същото време милиони граждани живеят в ужасна бедност.

За отстраняването от длъжност на нейната президентка вина отчасти имаше също корупцията в петролната промишленост. Сао Пауло, където се намирам сега, е огромен град, в който цари пълна бъркотия, почти няма обществен транспорт, а богаташите имат собствени хеликоптери, с които се придвижват. От 50-те най-опасни града в света 21 са в Бразилия.

Време е твърдолинейната левица в Латинска Америка, както и нашият опозиционен лидер, който подкрепя нейното мислене, да се събуди и да помирише кафето, защото то оставя горчив вкус в устата на обикновените латиноамериканци.

По БТА

mediapool.bg