Кламер БГ - Новини: Консолидирана прогноза на социологическите агенции за състава на 49-то Народно събрание

Консолидирана прогноза на социологическите агенции за състава на 49-то Народно събрание

България

|
Пет, 31 Март 2023г. 19:29ч.
Консолидирана прогноза на социологическите агенции за състава на 49-то Народно събрание

Консолидирана прогноза на социологическите агенции за състава на 49-то Народно събрание

Консолидираната прогноза за състава на 49 обикновено народно събрание е направена на база на следния подход: 1) използват се оповестените прогнози за всяка политическа формация от 7 от общо 9 наблюдавани социологически агенции; 2) средните оценки на всяка социологическа агенция се получават като се претеглят по формула в зависимост от отдалечеността им от изборния ден, като най-голяма тежест имат тези, които са най-близо до гласуването; 3) крайната прогноза за всяка политическа формация е средна претеглена на средните оценки на социологическите агенции с оценките за тяхната достоверност, получени след изборите за НС на 2-ри октомври 2022 г.

С цел да получим по-реална представа относно реалното разпределение на мандатите в 49-то НС и възможностите за съставяне на управленско мнозинство, са представени две отделни прогнози:

Прогноза според оповестените социологическите проучвания в страната

Резултатите сочат равенство на мандатите на първите две политически формации ГЕРБ и ПП-ДБ в ситуация на 5 - партиен парламент (фиг. 1).

Прогноза според гласувалите в страната и чужбина

Прогнозата според гласувалите в страната и чужбина използва за основа предходната прогноза, но са направени следните допускания: 1) относителният дял на гласувалите в чужбина ще се запази от предходните избори, определяйки 17 депутата в 49-то ОНС; 2) гласоподавателите в чужбина ще имат същите предпочитания към политическите формации, както на 2 октомври 2022 г.; 3) гласоподавателите за коалицията ПП-ДБ ще се запазят в размера от предходните избори в края на 2022 г.

При тези допускания се получава следния състав на 49-тото ОНС (фиг. 2).

Коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) се нарежда като първа политическа формация, привличайки един мандат от разпределението на гласовете в чужбина.

ГЕРБ-СДС губи 3 от броя на мандатите в резултат на гласувалите в чужбина. Въпреки това дори при 69 мандата, те бележат ръст с два мандата в сравнение с 48-то ОНС. Отчитайки най-значима загуба на мандати след разпределението на гласовете от чужбина, те се нареждат като втора политическа сила.

"Движението за права и свободи" и този път ще зависи от подкрепата, която партията ще получи в Турция. Политическата формация би получила най-много мандати от българите, гласуващи в чужбина – 3.

"БСП за България" губи 1 вот от гласоподаватели въпреки връщането на възможността за гласуване с хартиена бюлетина.

"Възраждане" е политическата формация, за която се прогнозира запазване на 35-те мандата от 48-то ОНС независимо дали се отчитат гласовете на гласуващите в чужбина или не.

Възможни отклонения на прогнозата и изводи

За предстоящите избори броят на секциите зад граница намалява от 755 на 738. Въпреки това мобилизирането на гласуващите в чужбина при ниска избирателна активност в страната може да увеличи броя на депутатите, избрани в чужбина. Връщането на възможността за гласуване с хартиена бюлетина би могло да окаже повишителен натиск върху резултатите на част от партиите.

Консолидираната прогноза на гласуването в страната и в чужбина сочи, че при такова разпределение на мандатите, за да съберат подкрепа и да съставят правителство ще е необходимо сформирането на коалиция от най-малко три политически формации, освен ако първите две политически формации не излъчат общо правителство.

*Публикацията е обновена и променена с включването на прогнозата на агенция "Екзакта"

mediapool.bg