Кламер БГ - Новини: На Борисов инстинктът му казвал, че след изборите ще има правителство

На Борисов инстинктът му казвал, че след изборите ще има правителство

България

|
Пет, 31 Март 2023г. 19:38ч.
На Борисов инстинктът му казвал, че след изборите ще има правителство

На Борисов инстинктът му казвал, че след изборите ще има правителство

Инстинктът ми сочи, че този път ще има правителство, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който предвиди, че е възможен кабинет между първата и втората политическа сила. Той предупреди, че ще настоява за пряко участие във властта и ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на малцинството, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Борисов заяви това пред бТВ в петък вечерта, два дни преди поредните предсрочни парламентарни избори, на които ПП-ДБ и ГЕРБ отиват почти с изранени сили , ако се съди по последните социологически проучвания.

Според него след изборите щяло да има правителство, защото "на народа му додея, партиите вече нямат ресурси и сили". Той посочи още, че ако този път президентът Румен Радев раздаде бързо мандатите, ще има още и още избори и хората ще спрат да гласуват.

"Не може да продължава така държавата. Трябва да се намери решение да се излезе от този тупик. Хубавото е, че всички партии полагат огромни усилия да получат възможно най-добър резултат, което означава, че голяма част от българите ще излязат да гласуват. Ние сме длъжни да уважим избора на българите и да се явим на преговорите за съставяне на правителство с добри резултати", каза Борисов.

Той разви тезата, че след вота "най-стабилно и най-добре е да управляват първите две партии", а според социологическите проучвания това са ПП-ДБ и ГЕРБ. "Ако не може да се направи, трябва да стане както беше предишното правителство - ПП, социалистите, Слави Трифонов. То трае от ден до пладне", каза лидерът на ГЕРБ, който цяла предизборна кампания нападаше ПП-ДБ.

Макар да обяви, че ще е най-добре да управляват първите две формации, Борисов отхвърли идеята на ПП-ДБ това да стане с правителство на малцинството, а не с коалиция.

"Правителство на малцинството означава трайна нестабилност. В такава тежка дългова и инфлационна спирала, дори Иван Костов им го каза, ако инфлацията не падне до 3%, повече няма да гласува за тях. Той им каза, че такава криза се овладява с години. Ако не се направи такава силна коалиция, няма никакъв шанс. Към нея могат да дойдат и ДПС, и БСП, но ядрото трябва да бъде такова между двете коалиции", посочи той.

Попитан дали ще стане депутат, след като при предишните избори се отказваше от мястото си в Народното събрание, той обяви: "Ще стоя там, докато направим или не правителство. Ако няма шанс за правителство, е безпредметно, ако направим такова, е задължително".

"Аз съм готов на всякакви компромиси. Ако си лидер на партия победител, да не станеш премиер е компромис. Още повече на фона на всички останали мисля, че съм най-опитният човек, с най-доказани резултати. Трябва да се намери компромис от всички и между първите две партии да се направи възможно най-доброто правителство, ако не може да се намери решение с останалите", каза Борисов.

Целта на Радев е да няма редовен кабинет

Борисов провидя намеса в предстоящите избори в започналите обиски на европейската прокуратура на адреси в София във връзка с разследване на евентуална корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на жълтите павета.

"Европейската прокуратура работи по тази тема от септември миналата година. Тя работи по тази тема за измама от фирмата към Столична община от тогава. Днес влизат да взимат документи в деня преди размисъл. Точно като Костинброд 2. Аз аплодирам разследването на европрокуратурата, днес излезе съобщението, защото БОП-а на Демерджиев и Радев влезе да взима документи. До понеделник щеше ли да се промени нещо? Това не е ли намеса в изборите? Ако има нарушител, да е виновен, да върне парите и да го вкарат в затвора. Ние казахме, че Фандъкова няма да е кмет на София следващия мандат. Аз не бих правил ремонт там, щях да продължа до "Люлин", защото е ад. Трябваше да затворят ринга над София, за да минават хората. Днешното им влизане е тенденциозно и обслужва президента Радев. Шишков и Демерджиев бият по ГЕРБ, Велкова и енергийният министър бият по ПП-тата", обяви лидерът на ГЕРБ.

Според него служебното правителство наблюдава кой взима превес, а целта е да няма правителство. "Сега ще ни нападнат, ние ще им върнем. И това не само, че не ни сближава, а разделя партиите и прави невъзможно създаването на правителство", добави той, като това са първите му сериозни критики към Румен Радев и служебното му правителство от месеци.

Борисов дори обяви, че би подкрепил премахване на служебните правителства, защото според него редовно правителство трябва да управлява до встъпването на следващо такова: "Президентът Радев е избран да е президент, не да прави правителство и да взима реактори. Може да се произнесе, да има вето, да каже, че нещо е грешно".

mediapool.bg