Кламер БГ - Новини: Комисията за незаконно подслушване на граждани призова за обяснения главния прокурор Иван Гешев

Комисията за незаконно подслушване на граждани призова за обяснения главния прокурор Иван Гешев

България

|
Ср, 11 Авг 2021г. 20:15ч.
Комисията за незаконно подслушване на граждани призова за обяснения главния прокурор Иван Гешев

Комисията за незаконно подслушване на граждани призова за обяснения главния прокурор Иван Гешев

Временната парламентарна комисия за разследване на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и незаконно подслушване на граждани ще "призове" следващата седмица за обяснения главния прокурор Иван Гешев. Това обяви в сряда пред медиите председателят на комисията Николай Хаджигенов.

Целта ще бъде главният прокурор да обясни правното основание за образуването на преписка по чл. 95 от НК за насилствено сваляне на властта чрез въоръжено въстание.

"Ще го питаме всичко. Той има задължението да ни каже", допълни Хаджигенов. Той предположи, че главният прокурор няма да дойде в комисията, въпреки че "няма право да откаже", но "Иван Гешев е като Бойко Борисов, няма да дойде, както Борисов игнорира парламентарната република".

Хаджигенов добави, че за обяснения ще бъдат призовани в комисията още тогавашните главен секретар на МВР и началник на СДВР, както и служители от отделите контратероризъм на ГДБОП и ДАНС и на вътрешна сигурност, които са работили по прокурорската преписка, по която са били подслушвани граждани, журналисти и политици.

Николай Хаджигенов съобщи още, че комисията ще подготви междинен доклад за фактите, които е разкрила. Той няма да бъде секретен, а в него ще има обобщение на постъпилите данни.

Вероятно ще бъде представен и пред комисията ЛИБЕ за наблюдение на върховенството на закона в ЕС.

Хаджигенов съобщи още, че МВР са изпратили днес три тома с данни във връзка с протестите, посочва БТА. В тях има информация, свързана и с журналиста Димитър Кенаров, който обяви, че му е бил нанесен побой от полицаи по време на протестите. Комисия на СДВР е установила, че спрямо Кенаров са били използвани незаконосъобразно - сила и помощни средства, както и че е задържан в нарушение на закона, като е бил записан в Пето РУ като "поканен" т.е. "нарушени са му всички права", коментира Хаджигенов.

При предходното заседание на комисията Хаджигенов каза пред медиите, че има данни за почти 1000 подслушвани граждани, сред които журналисти и политици, като засега са потвърдени имената на над 130.

mediapool.bg