Кламер БГ - Новини: Колкото по-малко Слави Трифонов, толкова повече Слави Трифонов

Колкото по-малко Слави Трифонов, толкова повече Слави Трифонов

България

|
Вт, 16 Март 2021г. 12:44ч.
Колкото по-малко Слави Трифонов, толкова повече Слави Трифонов

Къде е Слави? Това е основният лайтмотив в предизборната кампания на партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ". От там обявиха, че ще заложат на изяви само в телевизията си "7/8" и нейни представители няма да присъстват на дебатите в големите телевизии. Според социологическите прогнози тази партия ще е сериозен фактор в следващия парламент, тъй като ще е трета или четвърта политическа сила.

"Има такъм народ" набра популярност далеч преди началото на кампанията, още докато избирателите нямаха представа що за хора ще влязат в листите, може ли да им се има доверие и какви политики предлагат. Вярата, че Слави Трифонов е алтернатива и спасение от сегашните безобразия, явно е непоклатима за привържениците му, които не изглежда да се разколебали и след първите трусове в партията с напускането на местни координатори заради спуснати им отгоре имена в листите.

Подобни ситуации не са странни. През 2001 г. нищо не можеше да помрачи магията на Царя и колкото по- малко и загадъчно говореше Симеон Сакскобургготски, толкова повече хора го разпознаваха като техния човек.

"Когато правих избори с 90% рейтинг, магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат", сподели през 2019 г. премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за ролята на прогонения му партиен заместник Цветан Цветанов в изборните успехи на ГЕРБ.

Трифонов вече представи основните лица на партията си, сред които очаквано са дългогодишните сценаристи на шоуто му, съчетани с познати и непознати експерти. Освен това "Има такъв народ" се оказа и една от малкото партии, които пуснаха управленска програма. Тя предвижда на цялостна реформа в държавата, но отваря и много въпроси. Така например партията на Трифонов обещава силна, лява социална политика и в същото време десни мерки като намаляване на данъци и осигуровки.

Прави впечатление, че партията му обещава реформиране на здравната система, като отмени клиничните пътеки и извади болниците от търговията, но не става съвсем ясно как ще изгради новата система. Не е изненадващо, че основен приоритет ще бъде "демутризирането" на държавата и изкореняването на корупцията – цел, която присъства в кампанията на всички партии. Очаквано се обещава и реална съдебна реформа, която минава през пряк избор на главен прокурор.

Актуални са и спорните предложения на партията, които бяха гласувани и на референдум - мажоритарен избор в два тура, един лев партийна субсидия, електронно гласуване и други.

Кампания по телевизора и "избухвания" във Фейсбук

"Има такъв народ" води кампанията си почти изцяло в партийната телевизия, с редки "избухвания" във Фейсбук, където постовете на Слави Трифонов набират много бързо огромна популярност и подкрепа. Мишена на атака на статуквото в лицето на Бойко Борисов, партията му, "гешевтурата" и управлението на Covid - епидемията.

Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов сам обясни решението партията да не влиза в дебат с останалите играчи миналата седмица в собственото си предаване по телевизията.

Aко някой влезе да ти обира къщата, ти ще влезеш в диалог с него ли?

Тезата му е, че партията иска да изрине боклуците, а не да влиза в дебат с тях.

Звучи мобилизиращо за избори, но неубедително на практика, тъй като дори да спечели абсолютно мнозинство и да състави свое правителство, партията трябва да въведе някаква диктатура, за да си прокара идеите си – иначе все някакъв диалог трябва да има.

В кампанията са ангажирани почти всички публицистични предавания на телевизията. Тежката артилерия е предаването на самия Тошко Йорданов и Вечерното шоу на Слави Трифонов, където политическата агитация минава и през скечове и смешки.

Каналът 7/8 се представя като антипод на големите телевизии, които изкривяват информацията в полза на управляващите. Води се и война с безименни социолози, които изкривяват данните в ущърб на партията.

Сред централните теми е коронавирусната епидемия, която вълнува всички граждани. Позицията към политиката на правителството и националния щаб е силно критична, атакувана като неадекватна. Посланията са за по-меки мерки. Сред основните говорители по темата е имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов, който е издигнат и за депутат.

Кампанията от телевизионния екран обаче минава през всякакви коментатори – политолози, граждански активисти, синдикалисти, различни експерти и дори спортисти, артисти и други, много от които също споделят неодобрението си към управлението. В същото време обаче визията на партията по конкретните политики остава на заден план, макар да е безспорно, че е една от малкото политически сили с публични програми.

Самият Слави Трифонов, когато е подлаган на въпроси, повтаря неизменно целите на референдума, който организира и не приема критики към смисъла им. В същото време все още не е ясно дали той ще влезе наистина в парламента, ако бъде избран за депутат.

Засега е ясно, че няма планове телевизията да "падне" след изборите, но не е ясно дали основните лица, които са ангажирани с партията, ще останат на екран.

Възможни партньори

По време на многохилядните протести срещу правителството и главния прокурор миналото лято стана ясно, че Слави Трифонов споделя каузата на разбунтувалите се граждани. Партията обаче още тогава отказа да се ангажира в каквато и да е евентуална коалиция с други партии, които работят за същото.

"Има такъв народ" каза ясно, че е коалиции с партии от статуквото няма да има, а това включва ГЕРБ, ДПС, БСП, НФСБ, "Воля", ВМРО, както и "Републиканци за България", тъй като "Цветан Цветанов е ГЕРБ". Възможни разговори можело да се водят с "Демократична България".

От коментарите по телевизията им, основно на сценаристите, става ясно, че партията няма лошо отношение и към Мая Манолова и "Отровното трио".

Партията има открито положително отношение към президента Румен Радев, като признава качествата му и като държавен глава, и като пилот.

По-ниски данъци и осигуровки

"Има такъв народ" планира въвеждане на необлагаем минимум и семейно подоходно облагане при запазване 10% ставка върху доходите.

Освен това ще бъде отменено облагането на лихви по депозити. Ще бъде разработена програма за преотстъпване на корпоративен данък при реинвестиране на печалбата и внедряване на софтуерна фискализация.

Планиран се и намаляване на осигурителната тежест с до 3%. В същото време се предвижда и намаляване на бюджетния дефицит в рамките на един мандат от 1.5% до 1%.

Планира се и намаляване на участието на държавни предприятия в конкурентни сектори и увеличаване на приходите от публично-частни партньорства и концесии.

Пак пенсионна реформа

Партията обещава да стартира и пенсионна реформа в първите две години с цел намаляване на дефицита, неравенствата в условията на пенсиониране и злоупотребите.

Трайно ще бъде увеличено данъчното облекчение за дете (за облагаем доход в размер до три средни месечни работни заплати на година).

Планира се и потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати за новородени и отглеждани в България деца разсрочена в период от 7 години.

Болниците вече няма да са търговски дружества

Партията на Трифонов поема ангажимент за сериозна реформа в здравеопазването. Болниците вече да не са търговски дружества и да се премахнат клиничните пътеки.

Това са промени, която се дискутират от дълго време, но около които няма консенсус в сектора. Изброени са и дежурните обещания, че – ще бъдат преустановени нерегламентираните плащания и корупцията. Планирани са скринингови програми.

Мандатност при директорите в образованието

Партията обещава да въведе максимално 2 мандата за директорите в сферата на образованието. Финансирането на училищата ще бъде спрямо възможностите му и икономическите интереси на страната.

Ще бъде премахната матурата в четвърти клас, но ще има повтаряне на 4 клас при неусвоен роден език.

В БАН пък ще бъдат актуализирани заплатите.

"Реална съдебна реформа"

В областта на правосъдието партията предлага "реална съдебна реформа чрез независимо и ефективно управление на съдебната власт".

Ще бъде премахнат изцяло квотата на Народното събрание и Прокуратурата във Висшия съдебен съвет.

Ще бъдат закрити специализираните съдилища и специализираните прокуратури. Планира се и пряк избор на главния прокурор и на националния омбудсман , както и реформа на референдумите.

Полицията ще бъде "демутризирана"

"Реална деполитизация и демутризация". Това е основният приоритет в сектора за сигурност. Освен това "Има такъв народ" обещава "еднаквото прилагане на закона спрямо всички – от обикновения гражданин до държавните структури и прокуратурата".

Общи постановки в отбраната и енергетиката

В отбраната залагат на общи формулировки в пожелателен стил като "нов подход за мотивация" на хората, "модерен патриотизъм", "разгръщане на пълния капацитет на Въоръжените сили". Партията поема ангажимент за отделянето на повече средства за сектора и постигане на целта той да бъде финансиран с над 2% от БВП годишно.

Липсват конкретни мерки и яснота каква би била инвестиционната политика, кои проекти от модернизацията ще са приоритетни, ще се наливат ли средства в съветската техника, как ще се реши кадровия проблем и непрекъснатите провали с обществените поръчки.

В енергетиката ситуацията е същата. Предвижда се "формиране на нова балансирана политика в енергетиката и природния газ в интерес на обществото, индивидуалния потребител и националните интереси в съответствие с европейската "Зелена сделка". Планира се постепенно заместване на въглищните ТЕЦ с високоефективни паро газови блокове, нови мощности на ВЕИ на освободените и рекулти вирани минни табани, комбинирано производство на водород.

Пълна ревизия в спорта

В спорта се залага пълна ревизия на всички структури и ревизия на спортните федерации.

Партията иска да промени начина на финансиране на спортните федерации, за да е максимално справедлив и да не ощетява определени спортове, но не става ясно как точно ще стане това. Предвижда се и реформа на спортните училища.

Вдигане на средствата за културата

Партията обещава да увеличи средствата за културата и да изготви закони за меценатство и за авторското право, съобразени с изискванията на ЕС.

mediapool.bg