Кламер БГ - Новини: Борисов: Следващите поколения няма да ни простят за Северна Македония

Борисов: Следващите поколения няма да ни простят за Северна Македония

България

|
Вт, 16 Март 2021г. 13:26ч.
Борисов: Следващите поколения няма да ни простят за Северна Македония

"Всички противоречия между България и Република Северна Македония трябва да бъдат изгладени. Следващите поколения няма да ни простят, че сме пропуснали тази голяма възможност", каза премиерът Бойко Борисов, който се срещна на летище "София" с македонския външен министър Буяр Османи.

Борисов каза, че РСМ и Албания не могат да бъдат бавени по пътя им към ЕС, затова противоречията между България и Република Северна Македония трябва да бъдат преодолени.

"Tака че и вие, и ние трябва да се готвим за преговори на разума, не на емоциите, за да може нашите съседи да са в Европейския съюз. Геостратегическата цел на България е тази, въпросът е да намерим политическа воля и ние, и вие", обърна се премиерът Борисов към Буяр Османи.

Преди ден Османи каза, че няма напредък в разрешаването на двустранните спорове между двете страни, и ще трябва да се изчакат изборите у нас. Отношенията между двете страни се изостриха, след като България не одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС и така се озова в неудобната ситуацията да блокира Северна Македония.

Премиерът Бойко Борисов се въздържа от по-остри коментари по темата, но я предостави на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който провокира непрекъснато Скопие и двете страни затъват във все по-дълбоки скандали.

В същото време двустранната историческа комисия буксува, а планираната с Договора за добросъседство от 2017 година правителствена среща се отлага заради липсата на съгласие между двете страни.

Борисов каза, че двете страни трябва да вървят по пътя на дипломацията и разбирателство.

Той потвърди принципната ни подкрепа за европейската интеграция на нашата югозападна съседка, при изпълнение на съответните условия. Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна необходимостта от изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

"Героите, които са загинали за свободата, не могат да са темата, която ни разделя. Защото тяхната съкровена мечта е била да бъдем заедно и затова са си дали живота. Така че те трябва да са мост на приятелство, а не на разделение", посочи Борисов.

Това обаче не се получава, а историческата фигура на Гоце Делчев, например, се превръща във все по-голям проблем. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира улични протести в защита на Гоце Делчев от българите.

Външният министър Османи е на път за Швейцария и Испания, където ще представи европейското досие на страната.

mediapool.bg