Кламер БГ - Новини: "Колегите в Скопие подцениха ситуацията". България няма накъде да отстъпва по темата за Северна Македония

"Колегите в Скопие подцениха ситуацията". България няма накъде да отстъпва по темата за Северна Македония

България

|
Съб, 07 Ноем 2020г. 16:04ч.
"Колегите в Скопие подцениха ситуацията". България няма накъде да отстъпва по темата за Северна Македония

България не е нарушила Договора за добросъседство от 2017 г., а тъкмо отбраното – спазва го. С този аргумент военният министър Красимир Каракачанов обясни отказ на София да приеме преговорната рамка за бъдещо еврочленство на Северна Македония. Позицията на България бе представена пред Европейската комисия в петък. Реакцията на македонския премиер Зоран Заев бе, че страната ни нарушава чл. 2 на Договора, според който се задължава да подкрепя Македония "да изпълни необходимите критерии за членство".

Този път ни подцениха

Според Каракачанов България спазва позиция, заявена и подкрепена от парламента още през 2017 г. В този смисъл нямало как правителството да направи нещо различно от това, което вече са решили депутатите.

"За съжаление колегите в Скопие подцениха ситуацията. Разчитаха, че някой друг ще им свърши работата и че България както винаги е правила отстъпки в името на добрите отношения, в името на това, че имаме едни братски чувства, смятаме се един народ в две държави. Този път обаче няма накъде да се отстъпва и няма нужда да се отстъпва", заяви Каракачанов.

Той допълни, че упреците на Заев му подсказвали, че македонският премиер и министри не са чели какво са подписали.

"Чл. 2 в Договора пише много ясно и категорично, че България ще подкрепя република Македония, за да постигне критериите за членство. Ние се опитваме да ги подкрепяме да постигнат критериите, един от които е решаване на двустранните проблеми със съседите, но те явно нямат желание", заяви Каракачанов.

Голяма грешка

"Мисля, че има опасност и двете страни да направят голяма грешка. Преди всичко част от националния интерес на България е Северна Македония да е членка на НАТО и на Европейския съюз. България трябва да е в близки отношения на сътрудничество с тази своя съседка".

Това заяви пред БНР бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю. Той допълни, че е изкушаващо страната ни да се възползва от позицията си на член на ЕС, но не е сигурен дали това няма да създаде неприязън. Според него позицията на България не работи за дългосрочния интерес на страната ни. Пардю нарече Заев "много прогресивен човек" и припомни, че македонският премиер е постигнал споразумение за името на страната си с Гърция.

"В края на краищата и ние говорим английски, но нямаме никакво желание да се налагаме на Англия. Всяка страна може да нарече езика си както иска. Това си зависи от нея. Историческите спорове никога не се решават окончателно. Учените спорят в продължение на векове. Оставете ги да си вършат работата сега. Има начин да я свършат - двете страни имат толкова много общо помежду си", заяви Пардю.

mediapool.bg