Кламер БГ - Новини: Армията ще прави кампания за даряване на кръвна плазма

Армията ще прави кампания за даряване на кръвна плазма

България

|
Нед, 08 Ноем 2020г. 09:36ч.
Армията ще прави кампания за даряване на кръвна плазма

Военният министър Красимир Каракачанов ще подпише в понеделник заповед за организиране на кампания за даряване на кръвна плазма от пребодледували коронавирус военнослужещи. По думите му това е опит да се помогне в битката с Covid-19.

Ангажименти към обществото

"Аз разработвам един план, при който хората в армията, които са преболедували коронавируса, да се организира една кампания, за да даряват плазма. Аз ще ще го инициирам в армията, мисля в понеделник да подпиша подобна заповед", обясни той.

Засега не е ясно колко хора ще се включат. Каракачанов призова всички, преминали през болестта, да дарят плазма с аргумента, че с възстановяването не приключват ангажиментите към обществото.

С едно намигане

Частните болници да се включат по-активно в лечението на коронавируса, поиска още Каракачанов. Той обясни, че към момента основната тежест се изнася от държавните и общинските. Според него от готовността за участие на здравните болници трябва да зависи бъдещото разпределение на публичните средства по линия НЗОК.

"Не може само държавните болници да се товарят, там да приключва всичко, а другите някакси да участват с едно намигане", заяви той с уточнението, че има частни болници, които работят колегиално, но на други не им била "по сърце тази дейност".

Кончина

Заразеният с коронавируси председател на общинския съвет Иван Димитров е починал в болницата в Свиленград в събота сутринта, съобши бТВ. Той бе приет за лечение преди няколко дни с пневмония в тежко състояние. Според бТВ той е получил и инсулт.

Ден по-рано стана ясно, че зам.-директорката на столичното 32 СОУ Надка Васева също е починала след хоспитализация с коронавирус.

Статистика

Нови 3839 нови случая на коронавирус са установени при 13 849 теста, направени през последното денонощие, сочат данните от протала coronavirus.bg. Има леко повишение спрямо петък, когато бяха регистрирани 3547 новозаразени. В същото време за втори пореден ден се регистрира висок ръст на излекувани – 727. Ден по-рано броят им бе 762.

58 са починали през последното денонощие, сочат данните. С тях общият им брой става 1576.

Ръст има при настанените в болница. Техният брой вече е 3563, като ден по-рано хоспитализираните бяха 3424. В интензивни отделения са 257, т.е. със седем души повече.

Над 72 хил. са общо потвърдените положителни случаи на коронавирус от началото на епидемията. От тях активни са 47 172. Излекувани са общо 23 456 души.

Най-много нови случаи отново са установени в София – 1435. В столицата се отчита увеличение спрямо петък, когато бяха регистрирани 1263 новозаразени. Ръст има и в Пловдив, където са установени 382 случая при 367 предишния ден. На трето място е Благоевград с 237 случая, във Варна са установени 150, в Стара Загора – 143, в Габрово – 131 , в Сливен – 119 , в София-област – 115, в Русе – 114, в Плевен – 110. Сериозен спад има в Бургас, където в петък бяха отчетени 266 случая, а ден по-късно – 69.

Най-малко нови случаи са регистрирани във Видин (15), Добрич (15), Силистра (21), Кърджали (22) и Смолян (22).

mediapool.bg