Кламер БГ - Новини: Ковачевски: Конституционните промени ще сложат край на тезата "един народ в две държави"

Ковачевски: Конституционните промени ще сложат край на тезата "един народ в две държави"

България

|
Пет, 02 Юни 2023г. 13:43ч.
Ковачевски: Конституционните промени ще сложат край на тезата "един народ в две държави"

Димитър Ковачевски, сн. БГНЕС

Промените в конституцията най-после ще сложат край на тезата, че става въпрос за един народ в две държави, за първи път в конституцията освен македонците ще бъдат ясно разграничени и българите, така че веднъж да се сложи край на тази теза, коментира премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

По думите му Северна Македония се нуждае от политически решения, които да позволят отварянето на клъстерите от преговорите с Европейския съюз, а стратегическата цел на страната е пълноправно членство в ЕС до 2030 г. и планираната среща с председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски цели да бъдат взети решения, които да осигурят по-добро бъдеще за гражданите.

Ковачевски отново припомни позициите на дипломати от страните от ЕС и американския сенатор Крис Мърфи, че няма възможност преговорната рамка на страната, приета от 27 държави-членки на ЕС, да бъде предмет на нови преговори.

Вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония е записано в преговорната рамка и е условие за продължаване на преговорите на страната за членство в Европейския съюз, но тя може да бъде променена с мнозинство от две трети в 120-членния парламент в Скопие, а управляващите нямат необходимите гласове, тъй като от ВМРО-ДПМНЕ са категорични, че няма да гласуват тези промени, припомня БТА.

Политическите партии и народните представители в парламента имат задължението и отговорността пред гражданите да вземат решения, които дават възможност за по-добро бъдеще и по-добър стандарт на живот на настоящите и бъдещите поколения. Северна Македония има нужда от интеграция в Европейския съюз, а не от изолация, аз съм рационален оптимист, вярвам в целта и работя за постигането й, каза Ковачевски в края на срещата на върха на Европейската общност в Кишинев и допълни, че ако конституционните промени не се случат, страната ще се върне в периода от 2006 до 2016 г. и вместо интеграция ще попадне в изолация.

Междувременно председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отново повтори, че "в този състав на парламента и под български диктат" депутатите на опозиционната партия няма да гласуват промените в конституцията, а неговият дневен ред на предстоящата лидерска среща, за която твърди, че не е получил покана, е какво ще се случи, когато конституционните промени не получат необходимото мнозинство, за да бъдат гласувани в парламента на страната.

mediapool.bg