Кламер БГ - Новини: В плик получават част от заплатата си 30-40% от българите

В плик получават част от заплатата си 30-40% от българите

България

|
Пет, 02 Юни 2023г. 13:59ч.
В плик получават част от заплатата си 30-40% от българите

В плик получават част от заплатата си 30-40% от българите

На около 30-40 процента от българите се доплаща заплата на ръка, в плик, което е изключително високо ниво. Това сочат данните от проучване на Института по философия и социология при Българската академия на науките (ИФС - БАН), посветено на икономиката в сянка, обявени от доц. д-р Люба Спасова, цитирана от БТА в петък.

По думите й причините хората да декларират официално част от сумата, а останалата да получават в плик са много. Разпространеното мнение е, че виновен е работодателят, който иска така да пести данъци, но работници също предпочитат тази схема, а се смята и че за двете страни така е по-изгодно.

Според доц. Спасова една от най-сериозните причини работниците да са съгласни с натиск на работодателя да не бъдат осигурявани на пълното си възнаграждение е високата бедност, друга е рискът от безработица. "Част от практиките лесно биха могли да бъдат идентифицирани и заловени, но когато влязат от Инспекцията по труда, те не могат да установят плащането в плик, защото това остава между двете страни, които са се договорили", коментира тя.

Притеснително е обаче, че над 90 процента от младите са склонни да се включат в сенчести икономически практики, допълни тя. Според икономиста трябва да се въведе образование, което да научи хората на техните права и задължения.

mediapool.bg