Кламер БГ - Новини: Кметът на Царево поиска помощ от държавата за река Велека

Кметът на Царево поиска помощ от държавата за река Велека

България

|
Вт, 28 Ян 2014г. 08:34ч.
Кметът на Царево поиска помощ от държавата за река Велека

Военните ще взривяват част от пясъчната коса при устието на река Велека, за да се даде възможност за отичането на водата на вече разлялата се извън коритото река, съобщиха БТА и сайта zonaburgas.bg.

Кметът на Царево Георги Лапчев съобщи във вторник, че е направил искане до oбластната управа за сапьори от Военноморската база в Атия, защото пясъкът на устието "подпира" водата и тя се връща, наводнявайки районите преди устието. В момента е залят мостът преди село Синеморец и движението е затворено.

"Изпратихме екипи да прокопаят канал в пясъчната стена, но се оказа, че се е образувал пясъчен бент, който не може да се пробие. Затова ще искаме сапьори от Атия да направят взривяване. Силният щорм през последните няколко дни е надигнал много висока пясъчна стена и това не позволява спокойното оттичане на водата, защото вълните подпират самото устие”, разказа Лапчев.

До вечерта във вторник ще бъдат поставени предупредителни знаци, че пътят към Синеморец е затворен, за да бъдат информирани шофьорите и да не предприемат рисковано преминаване. Мярката е превантивна, защото автомобили с висока проходимост могат да преминават при спешни случаи.

В общината е въведена система за мониторинг. На 4 часа кметовете от селата в общината трябва да информират каква е обстановката, дали има ток, вода, проходими ли са пътищата и дали има зареждане със стоки от първа необходимост по магазините. До този момент няма села без ток и вода в Община Царево.

След падналия сняг и силните ветрове в последните няколко дни около 3000 почистващи машини осигуряват проходимостта на пътната мрежа в страната.

Остава бедственото положение в общините в Източна България Дългопол и Руен. В Руен се очаква то да бъде отменено до часове, тъй като няма селища без ток, вода и телефон. Няма откъснати села, но денят остава неучебен за училищата в общината. Кризисният щаб ще следи ситуацията заради очакваните валежи тази нощ.

Нови обилни снеговалежи и усложнена пътна обстановка се очакват в сряда. В много части на страната пътищата са заледени. Дунав мост остава затворен за тежкотоварни автомобили. От пътната полиция препоръчват всички, които се движат в Северна и Централна България, да се движат с вериги.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканските пътища, увериха от АПИ.

mediapool.bg