Кламер БГ - Новини: Кметът на Царево обяви застрояването на Силистар за фалшива новина

Кметът на Царево обяви застрояването на Силистар за фалшива новина

България

|
Съб, 25 Авг 2018г. 14:51ч.
Кметът на Царево обяви застрояването на Силистар за фалшива новина

Кметът на Царево Георги Лапчев обяви за “фалшива новина“ решението на общинския съвет, с което се стартира процедура по застрояване на парцел в непосредствена близост до плаж "Силистар" в Странджа. Според Лапчев скандалът е “политическа заигравка от страна на опозицията“. Той обясни, че общината искала да защити пътя към плажа, който минава през частен имот.

Аргументите на Лапчев не прозвучаха много убедително, защото той не отхвърли възможността до Силистар да се строят вили.

"Плажът "Силистар" няма да бъде застрояван - това е фалшива новина. Става въпрос за един имот, който е на повече от половин километър от плажа. Изобщо не става въпрос за застрояване, а за допускане, за да може един проектант да започне да търси начин как един изчезнал във времето път отново да се появи - защото той е там на практика, но на документи го няма", обясни Лапчев на извънредна пресконфренция, цитирана от агенция “Фокус“.

Само преди ден общинският съвет на Царево одобри на извънредното си заседание докладната на Лапчев за изработване на подробен устройствен план на инвеститорските намерения на фирмата "Ню Билдинг Естейтс" ЕООД. За намерението за строежи на вилно селище в защитената територия, нарушаващо редица закони, се разбра от разследване на сайта "Биволъ". Решението на общинския съвет бе прокарано с гласовете на ГЕРБ. Не е ясно какво общо има опозицията с тази новина, освен че съветниците на БСП гласуваха “против“.

От Коалицията "За да остане природа в България" предупредиха, че цялата схема за застрояване на терена, върху който е имало свинарници на бившо ТКЗС, е опит да се прокара прецедент, от който впоследствие да се възползват и други собственици на имоти и така Силистар да бъде напълно застроен.

Строежите ще са незаконни, защото имотът се намира в Природен парк "Странджа", който е и част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000". Освен това парцелът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план (ТУП) на община Царево от 1998 г. и от незаконно приетия общ устройствен план (ОУП) на община Царево от 2008 г., чието действие в момента е спряно, докато се изчаква актуализацията му спрямо българското и европейско законодателство.

В петък вечерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди по партийна линия на кмета на Царево да "задържи" реализацията на плана за строежи край плажа "Силистар".

Това ще е така "до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение на Общински съвет – Царево", посочиха още управляващата партия.

Убеждаването на обществеността започна още в събота сутринта. Кметът Лапчев каза, че в общината не е постъпвал инвестиционен проект за строеж на вили, като нямало дори и инвестиционно намерение за строеж. Своето предложение за изработване на подробен устройствен план за направата на до два жилищни етажа опрадва с нуждата да се защити пътят към плажа "Силистар", който минавал през частен имот от 22 декара. Той обясни, че ако някой евентуално поиска да строи там - да е сигурно, че ще го прави около пътя.

"Тя (опозицията-б.р.) отдавна се опитва да създаде конфликт, а реално проблем няма", обясни Лапчев. Фалшива новина било още, че теренът попада в природния парк "Странджа".

Според разследване на "Биволъ" терените пред имота на "Ню Билдинг Естейтс" са собственост на от лица и фирми, свързани пряко или косвено с Йордан Цонев(ДПС) и арх. Калин Тихолов. Архитектът е свързан с ДПС. Той е автор на оспорвания устройствен план на Царево и архитект на сарая в Росенец, който се свързва с Ахмед Доган.

БСП: Борисов не може да разпорежда на кмета

"Разпореждането" на Борисов да бъде спряно решението за строеж край плаж "Силистар" е поредният му опит да се измъкне от неудобните въпроси чии интереси обслужват представителите на ГЕРБ на всички нива във властта - на държавата и хората или на частни бизнес интереси“, се казва в позиция на БСП по казуса.

Партията допълва, че “разпореждането“ на Борисов няма юридическа стойност, защото решенията на общинските съвети могат да се блокират единствено от областните управители.

“Това разпореждане е поредният удар по институциите и държавността в България. Неговото "разпореждане" няма и морална стойност, защото и кметът на Царево е от ГЕРБ, и общинските съветници, които са гласували "за" разрешаване на строеж, са представители на ГЕРБ. ГЕРБ изпадна до абсурдната ситуация председателят на ГЕРБ да нарежда на кмета на ГЕРБ да не изпълнява решение на общинските съветници на ГЕРБ“, коментира БСП и настоява за отмяна на решението на общинския съвет по законен път.

mediapool.bg