Кламер БГ - Новини: България чества 141 години от боевете на Шипка

България чества 141 години от боевете на Шипка

България

|
Съб, 25 Авг 2018г. 14:58ч.
България чества 141 години от боевете на Шипка

България отбелязва в събота 141 години от отбраната на Шипченския проход през лятото на 1877 г., която се смята за най-тежката битка на българското опълчение през Освободителната война. Честванията ще започнат с традиционния туристически поход към върха. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. Боеветепродължават шест дни. Задачата на руската войска и българското опълчение под командването на ген.Столетове да спре превъзхождащата я по численост армия на Сюлейман паша. Защитниците на прохода са около 7500 души, а турската армия е около 27 000 души и резерв от 10 000.

Решаващ за отбраната на прохода е

третият ден – 23 август, когато турците затягат обръча около защитниците, а боеприпасите са на привършване. По-късно през деня в помощ на руско-българските сили са изпратени подкрепления и турците отстъпват.

Президентът: Шарлатани опитаха да пренапишат историята

"Направи се не малко, за да се пренапише историята в услуга на политическите шарлатани от новото време, но хилядите на Шипка "строшават на клеветата зъбът", каза по време на словото си на Шипка президентът Румен Радев, но не уточни кои са въпросните "шарлатани".

"Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов - див, чутовен връх, където шепа български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България. И днес хиляди сънародници от четирите краища на родината отново са тук, за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеал", допълни Радев.

Той каза, че през годините патриотизмът е бил отричан, но “днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческа амнезия и загуба на идентичност“.

„Това е критичен и рискован исторически момент, защото предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията. В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци - отворен към света и уверен в своята сила и достойнство. Той ще пребъде благодарение на вас, опълченците на историческата памет, които сте тук отново. Към всеки от вас, носителите на нашата историческа памет, е моята искрена човешка признателност. Вечна памет за героите на Шипка. Да живее България", каза президентът, цитиран от агенция “Фокус“.

mediapool.bg