Кламер БГ - Новини: Кметът на Свищов става доброволец в Covid-отделение

Кметът на Свищов става доброволец в Covid-отделение

България

|
Четв, 05 Ноем 2020г. 16:18ч.
Кметът на Свищов става доброволец в Covid-отделение

Кметът на Свищов Генчо Генчев си е взел отпуск и от петък влиза като доброволец в Covid-отделението на общинската болница в града "Д-р Димитър Павлович".

Генчев взел решението след призива на здравния министър хората от администрацията да съблекат костюмите и да влязат в лечебните заведения, за да помагат на лекарите и медицинския персонал на първа линия.

"В тези тревожни моменти моята роля е да давам най-вече психологическа и логистична помощ на хората, които в продължение на седмици не излизат от отделението, в което се лекуват заразените с Covid-19", чийто брой се увеличава, а натоварването на персонала е изключително голямо", каза пред БТА кметът.

Той добави, че в момента в отделението се лекуват 9 души, един пациент в критично състояние е транспортиран в Областната болница във Велико Търново, а още трима с изразена симптоматика, очакват резултатите от лабораторните тестове.

Болницата има сключен договор с изявен лекар инфекционист, който консултира екипа на отделението. Предстои да бъде разкрито още едно Covid отделение с 15 легла, като за оборудването му е обявена дарителска сметка.

Генчев подчерта, че болницата изпитва недостиг от лекари, медицински сестри и санитари, като припомни, че продължава набирането на доброволци.

"Имаме нужда от медици доброволци, за които е предвидено заплащане. Медицински сестри и лекари, които са готови да влязат в двете отделения за Covid на общинската болница. Склонни сме да осигурим заплащане, ние сме разкрили и дарителска сметка", посочи той, цитиран от БНР.

mediapool.bg