Кламер БГ - Новини: Под 28% изборна активност на кметските избори в Благоевград

Под 28% изборна активност на кметските избори в Благоевград

България

|
Нед, 27 Юни 2021г. 23:00ч.
Под 28% изборна активност на кметските избори в Благоевград

Сн. БГНЕС

В Благоевград се проведе частичен местен вот с изцяло машинно гласуване. Изборният ден е приключил в 20.15 часа, съобщи заместник-председателят на Общинската избирателна комисия Йордан Симонски.

Избирателната активност е 27.76 процента. От 65 502 жители на общината имащи право на глас, до избирателните урни пред днешния ден са отишли малко над 18 хиляди. За сравнение на местния вот през есента на 2019 година до урните са отишли 58 процента от имащите право на глас в община Благоевград.

Гласуването се проведе в 140 секции, в 120 от тях изцяло машинно. В 20 секции имащите право на глас са били под 300 и вотът там е бил с хартиена бюлетина.

Изборите в Благоевград са нещо като генерална репетиция за машинното гласуване на извънредния парламентарен вот на 11 юли. Машините днес работиха нормално, като няма сигнали за проблеми с тях.

До изборите в Благоевград се стигна след решението на Върховния административен съд, че последният кмет Румен Томов е нарушил закона, като не е заличил една от фирмите си.

Кандидати за кметския стол бяха: Виктория Каракостова – Нешева от "Демократична България- Обединение“, Стефан Делиов от коалиция "Ние, гражданите“, Цвета Рангелова от "Възраждане“, Илко Стоянов от "Има такъв народ“. Румен Томов, Людмила Костадинова и Андон Тодоров ще се явят като независими кандидати за кметския стол.

Без проблеми е преминал машинният вот в Благоевград, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Председатели и членове на секционни комисии коментираха пред БТА, че машинното гласуване не е затруднило хората, които са отишли до урните, независимо от тяхната възраст.

През целия ден не е подадена нито една жалба или сигнал за нарушение на изборния процес до Общинската избирателна комисия, обяви Йордан Симонски. По думите му изборният ден е протекъл спокойно.

mediapool.bg