Кламер БГ - Новини: Клиника в старозагорската болница спря плановите операции заради бунт за заплати

Клиника в старозагорската болница спря плановите операции заради бунт за заплати

България

|
Вт, 11 Окт 2016г. 11:40ч.
Клиника в старозагорската болница спря плановите операции заради бунт за заплати

Анестезиолозите и медицинските специалисти от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ Стара Загора спряха плановите операции. Персоналът настоява за коригиране на работната заплата, подобряване на условията на труд и изплащането на ваучерите за храна, съобщи Дарик радио.

Медиците настояват за среща с изпълнителния директор на болницата проф. Йовчо Йовчев и докато такава не се проведе, планови операции няма да има.

Бунтът в университетската болница идва само ден след официалното подписване на Колективния трудов договор за здравния сектор, с който беше договорен ръст на минималните възнаграждения с между 15% и 30%.

За университетските болници, каквато е тази в Стара Загора, заплатата на началник на клиника вече ще е 1150 лева. Лекар с една специалност в университетска клиника, ще получава не по-малко от 980 лева, а старшата медицинска сестра – от 810 лева.

Професионалистите по здравни грижи в университетските болници – сестри, лаборанти, акушерки и др. ще получават минимум 750 лева.

mediapool.bg