Кламер БГ - Новини: Кирил Петков назначи зам.-министри на регионалното развитие в 12 без 5

Кирил Петков назначи зам.-министри на регионалното развитие в 12 без 5

България

|
Четв, 07 Юли 2022г. 15:11ч.
Кирил Петков назначи зам.-министри на регионалното развитие в 12 без 5

инж. Ивайло Стайков - заместник-министър на регионалното развитие

Часове преди да е ясно дали ще има ново правителството премиерът в оставка Кирил Петков назначи втори заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството - Александър Стоянов. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Дни след като парламентът гласува вот на недоверие на правителството на Кирил Петков, премиерът освободи тримата заместник-министри на регионалното развитие от квотата на "Има такъв народ" (ИТН) - Явор Пенчев, Стефан Аспарухов и Деляна Иванова.

На същата дата - 27 юни той назначи за заместник-министър на регионалното развитие инж. Ивайло Стайков. Преди да заеме поста той беше съветник в кабинета на вицепремиера и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов (ИТН) от квотата на вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев, който в момента е номиниран за премиер.

Ивайло Стайков беше избран за депутат в 47-ото народно събрание от 29 МИР Хасково с листата на "Продължаваме промяната". Той заемаше третата позиция след Асен Василев и министърът на културата в оставка Атанас Атанасов.

Стайков е магистър инженер по специалността "Строителство на сгради и съоръжения" от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Има и следдипломна специализация "Мениджмънт на строителството и инвестиционните проекти" - отново в УАСГ.

Назначеният в сряда за заместник-министър на регионалното развитие Александър Стоянов

също е от квотата на "Продължаваме промяната". По образование той е инженер от Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски". Магистър е и по "Противодействие на престъпността и тероризма" от Нов български университет. Има богат опит в сферата на строителството и финансите, като в последните години изпълнява функциите на помощник-синдик в различни дружества, е посочено в правителственото съобщение.

Подмяната на кадри в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което управлява бюджет от над 2.5 милиарда лева, стават в момент, когато остават часове от работата на кабинета "Петков". Към момента е малко вероятно "Продължаваме промяната" да успее да състави ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

mediapool.bg