Кламер БГ - Новини: Посмъртно Нери Терзиева стана почетен гражданин на Пловдив

Посмъртно Нери Терзиева стана почетен гражданин на Пловдив

България

|
Четв, 07 Юли 2022г. 17:54ч.
Посмъртно Нери Терзиева стана почетен гражданин на Пловдив

Посмъртно Нери Терзиева стана почетен гражданин на Пловдив

Посмъртно известният журналист, публицист, общественик и пиар Нери Терзиева стана почетен гражданин на Пловдив.

Терзиева почина на 2 юни, а загубата ѝ остави празнина в журналистическата гилдия в България.

В четвъртък с пълно единодушие общинският съвет на Пловдив удостои със званието "Почетен гражданин на Пловдив" Нери Терзиева и съпруга ѝ Евгений Тодоров за изключителния им принос към издигането авторитета и престижа на града в национален и международен мащаб.

"Поводът за решението е загубата на Нери, но причините са много – Нери и Евгений са символи и емблеми на Пловдив, на свободата, духа и професионализма. Да станат почетни граждани на Пловдив означава, че ценим своите ценни хора ", каза зам.-председателят на общинският съвет Владимир Славенски от "Демократична България".

Съветниците почетоха с минута мълчание паметта на Терзиева.

Тя остави след себе си една от най-ярките следи в историята на модерната българска журналистика. Със своя изключителен професионализъм и отдаденост в работата тя не само показа нагледно какво означава свобода на словото в началото на демократичните промени, но и обучи няколко поколения журналисти, се казва в мотивите за решението.

В него се посочва още, че Евгений Тодоров е жива енциклопедия за историята, културата и живота на Пловдив и неговите граждани. "Той е автор на книги, допринесли значително за националния и международния престиж на града, един от крепителите на честната, критична, последователна и задълбочена журналистика", пише още решението на общинските съветници.

"Благодаря на всички общински съветници, които внесоха и подкрепиха предложението, и на всички, които гласуваха, за да бъде прието! Щастлив съм, че идеята обедини всички нас и че градът и институциите му ще отдадем признателността, която тези хора – светове заслужават ! Вярвам, че най-голямото богатство за всеки град са неговите хора", написа във Фейсбук областният управител на Пловдив Йордан Иванов от "Демократична България".

mediapool.bg