Кламер БГ - Новини: Ким Чен-ун поздрави Си Цзипин за преизбирането му

Ким Чен-ун поздрави Си Цзипин за преизбирането му

Свят

|
Четв, 26 Окт 2017г. 09:05ч.
Ким Чен-ун поздрави Си Цзипин за преизбирането му

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е изпратил поздравителна телеграма до китайския президент Си Цзипин, в която му пожелава "големи успехи" в бъдещите му задачи като ръководител на страната, съобщи Ройтерс, като се позовава на севернокорейски медии.

По принцип Ким Чен-ун рядко изпраща подобни поздравителни послания, отбелязва агенцията.

"В поздравителната телеграма се изразява убеждение, че отношенията между двете партии и двете страни ще се развиват в интерес на народите на двете страни", се казва в съобщение на севернокорейската информационна агенция КЦТА.

В посланието се посочва още, че под ръководството на Си "китайският народ е навлязъл в нова ера по пътя на изграждането на социализъм с китайска специфика".

Преди ден в Пекин приключи конгресът на Китайската комунистическа партия, на който беше обявен съставът на новото партийно и държавно ръководство, без обаче да бъде определен явен приемник на Си.

Пекин е единственият голям съюзник на Пхенян, а търговията с китайската страна съставлява над 90% от външната търговия с КНДР.

Няколко страни, най-вече САЩ, поискаха от Пекин да предприеме повече мерки срещу Пхенян във връзка с амбициите за разработване на балистична ракета с ядрен заряд, способна да достигне Съединените щати. Китай заяви, че ще прилага стриктно икономическите санкции на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея.

mediapool.bg