Кламер БГ - Новини: Багдад поиска кюрдския референдум да бъде анулиран

Багдад поиска кюрдския референдум да бъде анулиран

Свят

|
Четв, 26 Окт 2017г. 12:02ч.
Багдад поиска кюрдския референдум да бъде анулиран

Ирак ще приеме само анулиране, а не суспендиране на кюрдския референдум за независимост, заяви днес иракският премиер Хайдер ал Абади.

Абади каза това в Техеран, където има предвидени срещи с ирански лидери, се казва в изявление на канцеларията му. Той вече е разговарял с първия вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири.

През нощта във вторник срещу сряда Иракски Кюрдистан предложи да суспендира резултата от произведения миналия месец в автономния регион референдум за независимост, който доведе до сериозна криза в отношенията с Багдад, припомня АФП. Местните гласоподаватели в огромното си мнозинство се обявиха за независимост.

Малко преди изявлението на Абади Съветът за сигурност на автономния регион съобщи за иракска офанзива срещу кюрдските бойци пешмергите в граничещи с Турция райони в Северен Ирак, включително обстрел с тежка артилерия в петролодобивната област Зумар и близо до граничния пункт Фишхабур - важна връзка между Ирак и Турция.

Пунктът се намира на пътя на петролопровод, който Ирак има намерение да възстанови, за да изнася петрол, включително от находищата в Киркук, отнети миналата седмица от кюрдите, отбелязва АФП.

mediapool.bg