Кламер БГ - Новини: Каракачанов сравни делото на Йордан Динев с това на Левски и Вазов

Каракачанов сравни делото на Йордан Динев с това на Левски и Вазов

Общество

|
Четв, 28 Юни 2018г. 18:12ч.
Каракачанов сравни делото на Йордан Динев с това на Левски и Вазов

По време на откриването на паметник на хан Тервел в Свети Влас вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов сравни делото на бизнесмена Йордан Динев с това на Васил Левски и Иван Вазов.

"Какво е казал Дядо Вазов – патриархът на нашата литература: "Всеки трябва да бъде полезен, кой с каквото може! Умният с ума, богатият – с парите." За Левски остана да си даде живота. Ние сега трябва да уважаваме онези хора, които отделят от своите средства, за да възраждат българското национално достойнство… подобни хора заслужават уважение и заслужават отличаване, така мисля аз!", каза Каракачанов.

По негово предложение о.р. полковник Йордан Динев беше предложен от правителството в сряда за награждаване с най-високото държавно отличие – орден "Стара планина" първа степен.

Ден по-късно Каракачанов и Динев заедно прерязаха лентата на паметника на хан Тервел, изграден със средства на фондация "Българска памет – братя Диневи". Поводът е 1300-годишнината от победата на хан Тервел над арабския халифат при Константинопол.

"След паметника в Свети Влас ще има и други монументи в страната, които ще напомнят на поколенията, че кан Тервел е спасил не само България от ислямизация, но и Европа", каза още Каракачанов.

След като похвали Динев за родолюбивата му дейност, лидерът на ВМРО се обърна и към критиците на награждаването на бизнесмена с думите: "Ако някой мисли нещо обратно, да ми го каже, но докато мисли какво да каже, да вземе да направи нещо полезно за българската история, за българското достойнство, а не да се чуди как само да критикува!”.

Братята Йордан и Динко Диневи са известни не толкова с благотворителната си дейност, колкото с ваканционните си комплекси по Черноморието и в Пампорово, както и с жилищните си комплекси в няколко големи града. Те са собственици и на най-голямото яхтено пристанище у нас, заради което Свети Влас беше обявен за град по времето на тройната коалиция.

Братя Диневи участват и в местната политика чрез една от т.нар "бизнес партии" – МОРЕ, чиито опоненти твърдяха, че е дала на братята властта в община Несебър. На откриването на паметника беше и кметът на Несебър Николай Димитров.

През 2010 г. прокуратурата започна разследване на сделка, с която бившата фирма на Диневи "Венид Яхт", оказала се собственост на техен съдружник, беше прехвърлена на безимотен мъж с 10 млн. лева задължения.

На церемонията по откриването на паметника на хан Тервел присъстваха и членовете на инициативния комитет за честването на годишнината - акад. Антон Дончев, проф. Николай Михайлов и проф. Стоян Райчевски, както и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, представители на местната власт и граждани.

mediapool.bg